Rubriky
Turisti Zprávy

Na Zámecký vrch se vrátil obnovený kříž

České Švýcarsko, 21. 1. 2016 Na Zámecký vrch ve Vysoké Lípě v národním parku České Švýcarsko se vrátil v obnovené podobě tzv. Teuschelův kříž. Kříž s plechovou malovanou siluetou zhotovený podle nově nalezené dobové fotografie vytvořil a osadil z podnětu správy národního parku umělecký řezbář Ivo Švejnoha z Dolního Falknova.

„Původní dřevěný kříž s plechovou malovanou siluetou ukřižovaného Krista byl na Zámeckém vrchu zhotoven roku 1866. Podle soupisu sakrálních památek farnosti z 19. století byl natřen na zeleno a pod siluetou v životní velikosti byla přibitá cedulka s nápisem,“ říká Natalie Belisová, historička Správy národního parku České Švýcarsko.

Na místě zaniklé drobné památky nechala správa parku v roce 2003 osadit kříž nový, vytvořený uměleckým truhlářem Tomášem Sochorem ze Žitenic. V roce 2015 se však kříž nacházel již ve zchátralém stavu a musel být nahrazen. Díky tomu, že se v mezidobí podařilo nalézt dobovou fotografii původního zastavení, bylo možné podobu kříže více přiblížit originálu.


Nový Teuschelův kříž: Díky nálezu dobové fotografie je replika bližší originálnímu vzhledu. Foto: Václav Sojka

Poselství kříže: Znění původně německého nápisu bylo doplněno o český překlad. Foto: Václav Sojka

Zdroj: www.npcs.cz