Rubriky
Sport Zprávy

Medvědi po bojovném výkonu, kdy sahali po vyrovnání, nakonec odjeli s prázdnou

Havlíčkův BrodJiž devětadvacáté kolo měla o tomto víkendu na programu druhá hokejová liga. Medvědi zajížděli na Vysočinu, kde se utkali s Havlíčkovým Brodem, jenž ještě v loňské sezóně brázdil prvoligová kolbiště. Hned v první třetině ukázal svou sílu a vyhrál ji 4:1. Nakonec se dostal do vedení 6:1, které ale rázem zmizelo. Medvědi totiž postupně snížili na rozdíl jediné branky – 6:5, ale ač urputně bojovali, nakonec dílo dokonat nedokázali. Bruslaři přidali ještě dva góly, z toho jeden už do prázdné branky v powerplay a připsali si tak další tři body do tabulky.

Začátek utkání nabídl svižné tempo a hned po buly se pokoušeli Medvědi o útok, ale nic z toho nebylo. Na druhé straně pak ujeli do brejku domácí hokejisté a obránce Molnár vyhodil puk mimo hrací plochu a následovalo za to vyloučení. To Havlíčkův Brod dokázal okamžitě potrestat, když DAVID KOZLÍK svou přesně mířenou střelou překonal hostujícího Michajlova v brance Děčína – 1:0. Jenže Medvědi dokázali najít okamžitou odpověď a hned po vyhraném vhazování ujel po levé straně JAROSLAV HAŠEK, jenž propálil Nováka – 1:1. V polovině třetí minuty měli možnost hosté otočit stav na svou stranu v nabídnuté přesilové hře, tu však nedokázali využít. Naopak aktivní v ní byli domácí, kteří se dostali i do nebezpečné šance ve vlastním oslabení. To Bruslaře nakoplo a jali se do dalších útoků. Jeden z nich pak v osmé minutě skončil vedoucí brankou domácího celku. Podruhé se mezi tři tyče trefil DAVID KOZLÍK a vrátil domácím zpět těsné vedení – 2:1. O minutu a půl později už to bylo o dvě branky. MIROSLAV TŘETINA velmi rychle využil přesilovku a svým projektilem zamířeným do prostoru mezi Michajlovovou vyrážečkou a horní tyčí děčínské branky nedal děčínskému brankáři vůbec žádnou šanci – 3:1. Ve dvanácté minutě se nadvakrát neprosadil před Novákem Jaroslav Hašek, jenž na brankovišti trefil vždy betony havlíčkobrodského brankáře. Pět minut před koncem první třetiny hráli Medvědi ve třech proti pěti domácím po vyloučení Chmela a Ziky a dvojnásobnou početní výhodu Bruslaři dokázal využít JEVGENIJ KONDRATĚV, který svou střelu nejdříve poslal do výstroje Michajlova, napodruhé se už ale nemýlil – 4:1. Na dvoubrankový rozdíl zkoušel snížit v děčínské akci Fojt, ale kotouč po jeho střele zamířil do lapačky Nováka. V první periodě se už nic nestalo a poprvé do kabin se tak šlo rozhodně lépe Havlíčkovu Brodu, jenž si vytvořil pohodlný třígólový náskok.

Jenomže ihned po úvodu druhého dějství dělovkou Michajlova propálil PETR KUCHTA a domácí navýšili svůj náskok na čtyři branky – 5:1. O jednadvacet vteřin později musel Michajlov lovit puk ze své sítě znovu. Po jeho zákroku betonem sebral kotouč TOMÁŠ LUDVÍK a dopravil ho do takřka odkryté hostující klece – 6:1. Po tomto inkasovaném gólu pak přepustil litoměřický Martin Michajlov brankoviště Lukáši Lavingerovi. Ten se ale okamžitě hodně zapotil, když nejprve z úhlu Třetina netrefil odkrytou klec. Poté to zkusil zpoza branky, to už byl ale gólman Děčína zpět mezi třemi tyčemi, nicméně po akci Třetiny puk skončil na brankové čáře. Tlak Bruslařů nadále sílil a stále tak byla branka Medvědů ve velkém ohrožení. Z této situace se hosté vymanili pouze za cenu zakázaného uvolnění. V polovině utkání se zaskvěl pozorným zákrokem Lavinger, jenž do své lapačky dosloval lapil střelu bývalého extraligového hráče Miroslava Dubna. Ve třiatřicáté minutě se konečně také prosadili Medvědi, a to v přesilové hře. MILAN BUĎA z levého kruhu poslal puk nad lapačku bezmocného Nováka a snížil na čtyřbrankový rozdíl – 6:2. Tento gól hosty nakopl a třetí zásah na sebe nenechal dlouho čekat. Po minutě a půl prostřelil domácího brankáře zblízka DANIEL VOLRÁB, jenž poslal svoji nechytatelnou střelu do vinglu Novákovy svatyně – 6:3. Medvědům se poté dýchalo zase o něco lépe a z jejich pohledu už to nevypadalo vůbec špatně. Domácí však znovu útočili a když zavřeli Medvědy v jejich pásmu, střílející Endál nevyzrál na Lavingera. Následně pak Lavinger s Hříbalem zabránili dalším gólům, když několik střel dokázali pochytat či dobrou obrannou prací zneškodnit. Závěr třetiny byl už spíše opatrnější a hra se soustředila dostkrát pouze ve středním pásmu. Medvědi ještě museli čelit atakům Bruslařů v početní výhodě, ale tu z části dokázali ubránit ještě ve druhém dějství. Medvědům se podruhé do kabin šlo o něco lépe než po první periodě, nicméně stále měli na svých bedrech tříbrankové manko.

Zbytek početní výhody domácích, kterou přerušil konec druhé třetiny, hosté ubránili a snažili se o útočné akce, aby se dočkali další trefy, která by je znovu přiblížila návratu do utkání. Místo toho však za krosček putoval na trestnou lavici Vaněk a Medvědi se museli znovu bránit v přesile Bruslařů. Tuto situaci ale zvládli a takřka okamžitě po Vaňkově návratu na ledovou plochu udeřil LUKÁŠ ZIKA, kterého velmi dobře našel před brankou Oliverius a prvně jmenovaný bekhendem přehodil ležící beton domácího brankáře – 6:4. Medvědi tak notně dotahovali své manko a v tu chvíli to vypadalo na pořádné drama. Děčín vycítil šanci a okamžitě se do další akce dostal Volráb, ten však byl v pásmu Bruslařů o něco dříve než puk a zastavilo ho tak postavení mimo hru. Hned na to však udeřili Děčínští znovu a zásluhou RADIMA VACKA, který z prostoru mezi kruhy vymetl v síti Havlíčkova Brodu všechny pavučiny, se dostali domácím doslova na dostřel jediného gólu – 6:5. Pětibrankový náskok domácích byl tak rázem pryč a hosté byli doslova na koni. V polovině třetí části se zaskvěl Lavinger, který pochytal dvě střely domácích a hodně podržel Medvědy ve hře. Hosté měli k vyrovnání zase o něco blíže, když měli výhodu v přesilové hře, ale domácí se ubránili. V šestapadesáté minutě pak znovu Havlíčkobrodští odskočili na rozdíl dvou branek. JEVGENIJ KONDRATĚV si připsal v utkání veledůležitou druhou trefu pro svůj tým a domácí si tak mohli oddychnout – 7:5. Minutu a kousek před koncem třetí třetiny se pokusili Medvědi o hru bez brankáře. Jenomže JEVGENIJ KONDRATĚV si nabruslil podél pravého mantinelu, odkud si dojel odražený kotouč a poslal ho do prázdné branky Medvědů. Zároveň tak zkompletoval svůj hattrick v tomto duelu – 8:5 a uzavřel tak střelecké hody utkání. Medvědi však na ledě podali velmi bojovný výkon, nakonec však ztrátu nedotáhli.

BK Havlíčkův Brod – HC Děčín 8:5 (4:1, 2:2, 2:2)
Branky a nahrávky: 1. Kozlík (Duben, Kondratěv), 8. Kozlík (Beneš, Kuchta), 9. Třetina (Endál, Přidal), 15. Kondratěv (Třetina, Endál), 22. Kuchta (Beneš), 22. Ludvík (Cejpek, Endál), 56. Kondratěv (Chlubna, Vala), 59. Kondratěv – 1. Hašek (Oliverius, Chovanec), 33. Buďa (Oliverius, Zika), 34. Volráb, 44. Zika (Oliverius), 47. Vacek (Volráb, Hašek)

Sestava HC Děčín:
Michajlov (22. Lavinger) – Molnár, Hříbal, Zdvořáček, Kaltenböck, Vaněk, Procházka, Chmel – Hašek, Volráb, Vacek – Oliverius, Zika, Faigl – Buďa, Patzelt, Chovanec – Vegner, Fojt

Vendula Zdražilová, HC Děčín