Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci u Vajgaru jednoznačně zvítězili. Již počtrnácté v řadě!

lions-jindrichuv-hradecLions Jindřichův Hradec vs BK Děčín – 64:79 (20:25, 33:42, 47:60)
Družině Karla Forejta scházel hráč na pozici 3 nebo 4 Dalibor Fait. Děčínský celek byl na jihu Čech kompletní.

Základní sestavy:
J. Hradec – Lamar, Nofflet, P. Novák, Zuzák, Vošlajer
Děčín – Vyoral, Kroutil, Stria, Landa, Houška

Průběh utkání:
Na startu utkání se v hale Lions odehrávala velmi interesantní přestřelka. Za delší konec provazu tahali v samém úvodu domácí, ovšem Válečníci postupně začali získávat převahu, a to především díky úspěšné střelbě zpoza perimetru. Po úvodní periodě byli nakonec děčínští hráči v plusu pěti punktů – 20:25. Na začátku druhé čtvrtiny trápili Zuzák a spol. děčínský celek především útočnými doskoky, ale i přes krátký střelecký výpadek Děčína se jim skóre nepodařilo nepříznivý stav zvrátit. V dalším průběhu tohoto herního období opět vzali otěže zápasu do svých rukou opět Děčínští, kteří se postupně dostali až do jedenáctibodového vedení, konkrétně v závěru 17. minuty po trojce Luboše Strii na 26:37. Jihočeši sice do konce úvodní půle dva bodíky ze svého manka umazali, i přesto však šli do kabin spokojenější Válečníci za stavu 33:42.

Po změně stran se obraz hry příliš nezměnil, svěřenci Pavla Budínského – i za mohutné podpory svých fans – se hned na startu třetí desetiminutovky odpoutali až na 14 punktů, načež jejich náskok v celém průběhu této čtvrtiny osciloval kolem dvouciferné hranice. Do závěrečné čtvrtiny řádné hrací doby se šlo za stavu 47:60 a mnohé nasvědčovalo tomu, že úchvátná děčínská vítězná šňůra bude pokračovat. Družině Karla Forejta se opravdu ani v závěrečné periodě nepodařilo utkání zdramatizovat, naopak Válečníci si v celém jejím průběhu udržovali solidní odstup, když střelecky se v této sekvenci hry nejvíce dařilo dvojici Pavel Bosák – Jiří Jelínek. Tečku za utkáním udělal sice dvěma úspěšnými šestkami domácí křídelník Joshua Nofflet, ale radost po závěrečném hvizdu propukla v děčínském táboře, jelikož výhra na jihu Čech 79:64 byla v pořádí již 14. ligovou v řadě!

Body: Nofflet 16 (8 doskoků a 5 získaných faulů), P. Novák 11 (10 doskoků → double-double – 5 útočných; 5 získaných faulů), Zuzák 10 (12 doskoků → double-double – 6 ofenzivních), Vošlajer 7 (5 F+), Šoula 7, White 4 (5 plusových faulů), Lamar 4, Melski 3, Hanuš 2 – Pomikálek 16 (9 doskoků – 4 ofenzivní; validita 22), Houška 13 (15 doskoků → double-double – 4 útočné; užitečnost 23), Jelínek 13 (6 doskoků – 3 útočné), Bosák 12 (trojky 4/2; dvojky 4/3), Vyoral 10, Stria 6, Kroutil 5 (4 asistence), Landa a Šiška po 2; střelba 3 b.: 27/4 – 28/8; střelba 2 b.: 38/13 – 50/22; TH: 35/26 – 18/11; doskoky: 52:49 (útočné 24:20); chyby: 16:29; ztráty: 14:7; asistence: 8:19 (!); týmová efektivita: 68:83; počet diváků: 600; nejlepší hráč utkání: Tomáš Pomikálek (Děčín).

Technické chyby: 31. Ondřej Šiška (Děčín), 38. Pavel Novák (J. Hradec).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Jsem rád za svůj tým a hráče a chci jim poděkovat. Jeli jsme sem s myšlenkou, že bychom neradi devalvovali výhru z Prostějova a natáhli vítěznou šňůru, což se podařilo. Byl to paradoxní výkon. Čekali jsme, že domácí budou nažhavení, a po tom, co se dobře prezentovali u nás ve dvou předchozích zápasech, jsem očekával, že kvalita zápasu bude trošku vyšší. Byl to však festival promarněných šancí, alespoň v našem případě. My jsme dnes zahodili kvantum střel z jistých pozic. Dalším je počet doskoků – my jsme tuto bitvu nebyli schopni vyhrát s dvaceti útočnými doskoky, to je až neuvěřitelné. Domácí jich měli 24, to se jen tak nevidí. Oba týmy měly nízké procento střelby, my ho však měli lepší a měli jsme i lepší selekci střel. Kdybychom dávali, tak máme zápas v režii. Bylo to však stále otevřené až do 36., 37. minuty. Vyhráli jsme, přišlo mi však, že domácí byli trošku přemotivovaní nebo nebyli ve své kůži. Nadřeli se hodně, co tam však dnes doskákali a chtěli urvat, to bylo až neuvěřitelné. Jsme rádi za výhru, měli jsme 19 asistencí, mohli jsme jich mít 30. Bylo to druhé utkání venku, máme 2 výhry – a to se počítá.“

Karel Forejt (kouč Lions Jindřichův Hradec): „Gratuluji Děčínu k zasloužené výhře. Musím konstatovat, že všechny zápasy s Děčínem jsou podobné – soupeř si vypracuje náskok 10-12 bodů – a ten poté v pohodě drží až do konce. Jestli někomu přijde, že jsme hráli vyrovnaný zápas, tak to je naopak – oni si to zkušeně hlídají. Souhlasím s Pavlem, možná byli hráči až moc přemotivovaní, a to nám svazovalo ruce. Neproměnili jsme střely, které bychom v domácí hale měli dát, na rozdíl od Děčína, který měl několikrát naprosto volné střely. A to pramenilo z přemotivovanosti, snahu upřít nemohu, ale mnohdy nám chyběla hlava. A to je mnohem důležitější. Přiznám se, že jsme chtěli výhru. Možná je to odvážné tvrzení, ale hrajeme doma a nemůžeme si dovolit nějaký zápas pouze odehrát. Výhra však dnes patří lepšímu týmu.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta