Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci bez větších potíží setnuli oslabenou Ostravu…

bk-decin-vs-nh-ostravaBK Děčín vs NH Ostrava – 92:56 (22:11, 46:24, 60:42)
Děčínskému týmu scházel křídelník Pavel Bosák (problémy s kolenem) a pivot Jakub Houška (poraněný kotník z utkání s Opavou). Ostravský kouč v Děčíně postrádal oba své ústřední rozehrávače, Adama Číže a Dariana Hookera, křídelníka Vojtěcha Bratčenkova a pivota Jana Koloničného. Do hry také zatím nezasáhla nová ostravská akvizice, polský power forward Pawel Mróz.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Kroutil, Stria, Pomikálek, Landa
Ostrava – Jančík, Klímek, Medvecký, Kerr, Bohačík

Průběh zápasu:
Ostravští vstoupili do utkání i v okleštěné sestavě s velkým entuziasmem a na startu zápasu tahali za delší konec provazu. Postupně ovšem začali půdu pod nohama získávat Válečníci, kterým výrazně pomáhala úspěšná trojková střelba. Do konce úvodního kvartálu se tak děčínskému celku podařilo získat až dvouciferný náskok – 22:11. V podobném duchu jako závěr úvodní periody se nesla i čtvrtina s pořadovým číslem dvě, v níž pokračovalo děčínské trojkobití. Náskok borců v bílých dresech také postupně rostl a v polovině 17. se přehoupl přes dvacetibodovou hranici po koši s faulem Tomáše Vyorala na 41:20. Do kabin nakonec odcházeli spokojeněji domácí borci za stavu 46:24.

Třetí desetiminutovka byla z děčínské strany nejméně vydařenou v celém klání. Pěti punkty ji sice odšpuntoval Tomáš Pomikálek, ale v jejím dalším průběhu byli lepší hráči moravskoslezského celku, kteří nakonec tuto herní část získali v poměru 18:14. Celkově po třech čtvrtinách svítil na tabuli stav 60:42. V poslední čtvrtině řádné hrací doby ovšem svěřenci kouče Budínského na hřišti opět kralovali, naopak hostům začaly viditelně docházet síly. Děčínský náskok v tomto kvartálu i nadále narůstal a kromě toho domácí bavili diváky i povedenými akcemi, mimo jiné dvěma slepenými alley-oopy v podání Šimona Ježka a Tomáše Pomikálka. Šanci nakonec dostali všichni hráči Děčína připravení k utkání a po výhře 92:56 zapsali Děčínští již 16. výhru v sezoně a nadále vedou tabulku Kooperativa NBL.

Body: Šiška 17 (10 asistencí → double-double; trojky 6/4; užitečnost 24), Pomikálek 15 (10 doskoků → double-double – 4 útočné; trojky 5/3; validita 22), Vyoral 13, Kaša 8 (trojky 3/2), Musel 8 (trojky 2/2), Landa 8 (dvojky 4/4), Kroutil 7 (6 doskoků a 4 asistence), Ježek a Stria po 6, Jelínek 4 – Kerr 14 (12 doskoků → double-double; efektivita 25), Leczo 13 (dvojky 7/6), Klímek 12, Bohačík 10 (8 doskoků – 4 ofenzivní), Urbánek 5, Medvecký a Landor po 1, Jančík 0 (7 asistencí, ale také 9 ztrát); střelba 3 b.: 35/16 (45,7%) – 20/3; střelba 2 b.: 35/19 – 32/16; TH: 8/6 – 24/15; doskoky: 38:33 (útočné 10:10); chyby: 22:13; ztráty: 16:26; asistence: 27:15 (!); týmová efektivita: 114:56 (!); počet diváků: 780; nejlepší hráč utkání: Ondřej Šiška (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Marek Stuchlý (asistent kouče NH Ostrava): „Chtěl bych pogratulovat domácím k výkonu a k vítězství. Z našeho hlediska, nyní jsme bohužel v okleštěné sestavě, nedá se nic dělat a takhle se musí hrát. Dali jsme příležitost mladším hráčům a myslím, že některé pasáže byly velice slušné. Škoda tohoto rozdílu, který je, ale myslím si, že pro naše mladé hráče to z hlediska nabírání zkušeností bylo dobré.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Předně kredit Ostravě za to, jak hrála v sestavě, v jaké přijela. Pochopitelně jsme tušili, že třeba někteří hráči nezasáhnou do hry, ale že to bude v takovém měřítku, to určitě ne. Zcela to změnilo předzápasovou strategii, nicméně o tom, jak utkání dopadne, se myslím rozhodovalo už v prvním poločase. Po nepovedené třetí čtvrtině o celkovém výsledku rozhodla čtvrtá čtvrtina. Výsledek je samozřejmě takový, jaký je, nicméně to utkání bylo ovlivněno především sestavou hostů. Jsme rádi za výhru, myslím za povinnou výhru. Prostor dostali všichni naši hráči, mohli jsme zkoušet nějaké věci, které jsme si chtěli vyzkoušet. Ostrava se mi líbila, že i v této sestavě působila dojmem, že tu není v roli obětního beránka.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta
Ladislav Faltin