Rubriky
Zprávy

Strážníci řeší množící se stížnosti na zábavní pyrotechniku

letakS blížícím se koncem roku se opět objevují problémy s používáním pyrotechniky. Stížnosti zejména ze sídlišť řeší strážníci děčínské městské policie téměř denně. Zkušenosti strážníků ukazují, že hluk způsobený petardami mají ve většině případů na svědomí děti. Horší je, že pyrotechniku jim mnohdy koupí jejich rodiče, kteří důsledky svého jednání příliš nedomýšlí.

„Často se setkáme s tím, že i přes mnohá varování o nebezpečnosti této zábavy a jejích následcích mnoho dospělých dětem pyrotechniku kupuje. Jen během včerejška přistihli strážníci dvě skupinky dětí na sídlišti v Boleticích. Pyrotechniku jim odebrali a předali vše s důraznou domluvou rodičům,“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. Dodal, že v kontrolách zaměřených na tento problém budou strážníci pokračovat i během následujících týdnů, kdy počet stížností na hluk způsobený petardami každý rok narůstá.

Hlídky strážníků se zaměřují i na prodejce pyrotechniky. S těmi ale v Děčíně problémy většinou nejsou. „Ve stánku jsme prodej pyrotechniky už dlouho nezaznamenali a věk zákazníků ostatní prodejci skutečně kontrolují mnohem důsledněji. Celá řada prodejců navíc od prodeje pyrotechniky v důsledku dřívějších problémů upustila úplně, což samozřejmě vítáme vzhledem k tomu, jaká může mít neopatrná manipulace s těmito věcmi následky. To by si ale měli uvědomit zejména rodiče dětí, kteří jim podobné hračky pořizují a v řadě případů se příliš nezajímají o to, jak jejich děti tráví venku volný čas“ doplnil Horák. Poznamenal, že pokud by strážníci zjistili prodej zábavné pyrotechniky osobě mladší patnácti resp. osmnácti let, nebudou řešit přestupek na místě, ale předají jej k projednání příslušnému orgánu. „Ten může udělit sankci v řádech několika desítek tisíc korun,“ vysvětlil ředitel.

Strážníci navíc v těchto dnech začali s distribucí letáku s upozorněním na nebezpečí při používání pyrotechniky. Leták strážníci vylepují ve vytipovaných domech a dávají jej provozovatelům některých obchodů. „Jde o jistou formu preventivního působení v kombinaci s kontrolami hlídek městské policie. Snažíme se takto riziko vyplývající z používání zábavné pyrotechniky minimalizovat. Kromě lidí trpí používáním zábavní pyrotechniky zejména zvířata. Stačí se každý rok podívat do děčínského útulku, jehož pracovníci pravidelně odchytávají vystresovaná zvířata,“ dodal ředitel.

Zdroj: MP Děčín