Rubriky
Sport Zprávy

Nadčasové drama rozsekl ve prospěch Válečníků s klaksonem geroj Pavel Bosák!

prostejov_bk_decin_vytezny hodAriete Prostějov vs BK Děčín – 67:68 (17:14, 41:30, 53:47)
Oba týmy nastoupily do šlágru 15. kola Kooperativa NBL v kompletním složení.

Základní sestavy:
Prostějov – Marko, Slezák, Palyza, Šteffel, Tomanec
Děčín – Vyoral, Kroutil, Stria, Landa, Houška

Průběh zápasu:
Orli vstoupili do utkání ve velkém stylu, naopak děčínské družině se nedařilo ani na jedné polovině kurtu. Této drtivé převahy využili svěřenci kouče Cholevy až k odskočení na třináctibodový rozdíl, a to v polovině 7. minuty, kdy po pěti bodech Romana Marka v řadě platil stav 17:4. Od tohoto okamžiku ovšem děčínští hráči úvodní tlak domácích otupili a do konce prvního kvartálu na kurtu kralovali – a zásluhou šňůry 10:0, během níž se nejvíce střelecky dařilo Tomáši Pomikálkovi, stáhli své manko na 17:14. Ve druhé periodě se svěřenci Pavla Budínského po většinu času drželi na dostřel, ale závěr tohoto období se jim vůbec nevydařil. Mnoha chyb, ztrát a nepřesností v děčínské hře Hanáci využili k odpoutání se až na dvouciferný rozdíl, takže do kabin se šlo za stavu 41:30.

Nástup do druhé půle zachytili mnohem lépe Prostějovští, kteří byli po dvou Palyzových trojkách v závěru 23. již v patnáctibodovém náskoku – 47:32. Tomáš Vyoral a spol. ovšem postupnými krůčky náskok domácích umazávali, což vyvrcholilo v samém závěru třetí desetiminutovky, když po dvou úspěšných šestkách Ondry Šišky se do závěrečné čtvrtiny řádné hrací doby šlo za stavu 53:47.

V závěrečném kvartálu Válečníci ještě více zagresivnili a zpřesnili hru na obranné polovině, ovšem po většinu této čtvrtiny za svým sokem bodově, i když mírně, zaostávali. Vyrovnat se děčínské ekipě podařilo 19 sekund před koncem, kdy na 65:65 srovnal trojkou Tomáš Vyoral. Po oddechovém čase prostějovské lavičky se domácí prosadili po útočném doskoku, když na startu poslední vteřiny (!) odpoutal domácí na 67:65 David Šteffel. Time si naopak vzal – 0,8 vteřiny před koncem – kormidelník Děčína, nakreslil svým ovečkám akci – jež se vydařila. A po úspěšné trojce Pavla Bosáka propukla na děčínské straně ohromná radost z vítězství 68:67, které bylo již 13. ligové v řadě!

Body: Marko 16 (5 získaných faulů a 4 asistence; trojky 7/4), Palyza 11 (4 asistence), Šteffel 10 (7 doskoků – 4 útočné), Roseboro 9 (7 doskoků – 4 ofenzivní), Tomanec 7 (9 doskoků), Kouřil 7, Peterka 4, Slezák 3 (4 asistence) – Houška 19 (8 doskoků a 5 F+; trojky 4/2; validita 22), Pomikálek 13 (6 doskoků i získaných faulů; TH 5/5), Vyoral 10 (7 asistencí), Šiška 7, Bosák 6, Stria 5, Landa 4 (6 doskoků – 3 útočné), Jelínek 4; střelba 3 b.: 19/7 – 22/7; střelba 2 b.: 53/21 – 40/19; TH: 13/4 – 15/9; doskoky: 44:41 (útočné 15:10); chyby: 22:22; ztráty: 16:18; asistence: 15:13; týmová efektivita: 70:76; počet diváků: 660; nejlepší hráč utkání: Jakub Houška (Děčín).

Nesportovní faul: 20. Jiří Jelínek (Děčín).
Technická chyba: 20. Ondřej Šiška (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Zbyněk Choleva (kouč Ariete Prostějov): „Gratuluji Děčínu za ten neúnavný boj od začátku do konce. Nakonec se jim to vyplatilo. My jsme před zápasem i během něj stále mluvili o doskoku Děčína, tam si myslím, že jsme byli lepší, Děčín z toho neměl tolik druhých šancí. Ale v závěru se útočným doskokem posunul blíž k tomu šťastnému vítězství. Děčín nás celé utkání pobízel ztrátami, čehož jsme dokázali využít. Nakonec nás dokázali dotáhnout, a je to obrovská škoda, protože zápas jsme měli dobře rozehraný. Děčínu se vyplatilo, že se pokusil vystřelit z dálky. Soustředili jsme se na obranu pod košem, abychom nedostali dvojku a utkání nešlo do prodloužení. Byt jsme prohráli střelou v poslední sekundě, tak věřím, že si dobrý výkon odneseme do dalšího těžkého utkání, kdy v pondělí přivítáme Pardubice.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Já si myslím, že to bylo výborné utkání pro fanoušky, byť ta hra možná nebyla tak kvalitní, jak někdo očekával. Každopádně se víc bojovalo než hrálo na krásu. Dneska se naplno ukázalo, proč se basketbal hraje 40 minut čistého času, proč i když celé utkání prohráváte, můžete vyhrát. Dobrá koncovka nás dostala do výhry, která je v tuto chvíli cenná. K samotnému průběhu řeknu jenom tolik – dneska jsme neměli dobře nastavenou hlavu, nemohli jsme se opřít o výkony některých hráčů, dělali jsme ztráty. Na konci poločasu jsme dali domácím obrovským lapsusem výhodu do šatny. Už to vypadalo, že nás to zlomí, ale zvedli jsme se a začali jsme ukrajovat z náskoku. Lépe jsme bránili, a pak nám začaly padat střely, které jsme potřebovali. Poslední útok vypadal, že David Šteffel trefil koš a uzavřel utkání. Pak Pavel Bosák zvládl otevřenou střelu, po signálu, který jsme si namalovali – a uzavřel utkání v náš prospěch. Jak se to říká, rozhodla fotobuňka na cílové pásce.“

Záznam na ČT…

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: www.ceskatelevize.cz