Rubriky
Turisti Zprávy

Výstavba ochranných bariér nad Hřenskem dokončena

Hrensko-bariery_skalyČeské Švýcarsko, 10. 11. 2015 – V říjnu letošního roku byla dokončena výstavba vysokozátěžových bariér na skalních svazích nad obcí Hřensko. Během uplynulého roku byly ochranné bariéry proti řícení kamenů nainstalovány v délkách 920 metrů v úseku souběžném s řekou Labe a 1433 metrů v úseku souběžném s říčkou Kamenice. Cílem opatření je ochránit provoz na silničních komunikacích, ale také majetky a osoby před každodenními hrozbami plynoucími ze života pod pískovcovými skalami. Ploty ochrání obec zejména před řícením drobnějších kamenů v rozsahu maximálně 20 tun, které představuje častější ohrožení, než řícení větších částí skalního masívu.

„Skalní řícení v oblasti Hřenska jsou poměrně častá, jen v uplynulých letech registrujeme 30 takových událostí,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „To souvisí s faktem, že pískovcová krajina je erozní krajinou, pro kterou jsou skalní řícení zcela běžným jevem.“

Hřensko patří k turisticky nejexponovanějším místům v Českém Švýcarsku, každoročně se odtud na výlet vydávají statisíce návštěvníků. K nejznámějším cílům patří Pravčická brána a soutěsky Kamenice, v bezprostředním okolí návštěvníky lákají například také rozhledna v obci Janov či Zirkelstein v Saském Švýcarsku.

Instalaci vysokozátěžových bariér plánovala správa parku od roku 2008. Realizaci plánovaných opatření umožnilo financování z operačního programu Životní prostředí. Stavba probíhala od října 2014 do října 2015. Na realizaci se podílely firmy ARCADIS CZ, STRIX Chomutov a AZ SANACE, celková cena díla byla 120.039.938,- Kč bez DPH.

Zdroj: www.npcs.cz