Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Výstava historických vláčků

vystava hracekBěhem zimních měsíců bude v černé kuchyni děčínského zámku zpřístupněna atraktivní výstava.

Nová unikátní expozice Muzea technických hraček je věnována historickým modelům a soupravám plechových vláčků z let 1890–1960. „Hlavním záměrem výstavy je seznámit návštěvníky se základními typy parních, elektrických a motorových lokomotiv, se kterými si hrály děti (a mnohdy i tatínkové) téměř před 100 lety,“ říká sběratel a majitel vystavených exponátů Miroslav Smaha. Na výstavě se tak setkají hračky proslulých světových výrobců dětských železnic první poloviny 20. století, od firem MÄRKLIN Göppingen a BING Norimberk, společně s produkcí železničních hraček známých československých firem HUSCH Horní Litvínov, INVENTOR (MERKUR) Police nad Metují, TIOKA (IKARIA) Brno, ZBROJOVKA Vsetín, BORA Bor u Tachova, LASTRA Trhové Sviny, GEWIS (Kovová bižuterie) Jablonec nad Nisou ad. Nebude chybět ani dětská sada pro malého výpravčího, funkční telegraf na klíček nebo drážní telefon na baterii z doby první Československé republiky. Železniční exponáty doplní archiválie obsahující dobové letáky a reklamy výrobců hraček, nabídkové katalogy obchodních domů, fotografie i technické výkresy pro výrobu vláčků. Součástí prohlídky expozice bude předvádění jízdy historických vláčků na elektrifikovaném modelu kolejiště s elektromagnetickými signály a návěstidly, budovami nádraží, osvětlenými nástupišti, železničními mosty, přejezdy, tunely a mnoha dalšími stavbami.

Zajímavostí pro sběratele i modeláře bude zejména dokonalý systém osvětlení kolejiště dobovými lampičkami z třicátých let 20. století. Nejmenší návštěvníci budou mít možnost vyzkoušet si svou zručnost v malé dílně, kde si budou moci sestavit modely vláčků, jeřábů, mostů a jiných železničních staveb z kovové stavebnice Merkur podle historických návodů. Nejzdařilejší modely budou vystaveny jako součást expozice. Návštěvníci se například dozvědí, jak funguje tzv. ternion nebo komposter na kartonové jízdenky v naší dětské dopravní kanceláři ČSD, vybavené kleštěmi průvodčího a razítky, ukázkami železničářských svítilen, ručních návěstí i značek z doby parostrojní železnice. Zejména mladší děti jistě potěší oblíbená obrázková tiskárnička s železniční tématikou.

Výstava bude zahájena ve sváteční den, 17. listopadu v 10:00 hodin a to komentovanou prohlídkou výstavy, kterou povede sám sběratel pan Miroslav Smaha. Expozice historických vláčků bude následně otevřena každý den až do 20. ledna 2016.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz