Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci uzavřeli první čtvrtinu KNBL devátou výhrou v řadě!

turi-svitavyBK Děčín vs Bohemilk Tuři Svitavy – 68:63 (17:16 30:27 51:43)
Děčínský kouč nemohl v sestavě využít křídelníka Lukáše Bažanta, jenž je v rekonvalescenci po operaci kolena. Svitavy přijely na sever Čech bez pivota Lukáše Šindeláře.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Kroutil, Stria, Landa, Houška
Svitavy – Jones, Teplý, Špaček, Doaks, Barker

Průběh zápasu:
Úvod klání si pod svá křídla vzal tandem Tomáš Vyoral – na děčínské straně (trefil tři trojky) a na té hostující Kenneth Barker (třikrát se prosadil za dva punkty). Od stavu 9:6 se hosté drželi na dostřel a v polovině 8. po Jonesově tříbodové trefě o desku byli dokonce ve vedení – 11:14. V závěru úvodní půle se ovšem Válečníkům podařilo vzít si vedení zpět, které se v polovině 15. po trefě Pavla Bosáka z pole vyšponovalo na sedm bodů – 25:18. Svitavští ovšem větší trhák Děčína nedopustili, naopak se dvěma slepenými koši výborně hrajícího Barkera přitáhli na tříbodový rozdíl. Tento rozdíl ve skóre nakonec vydržel až do konce úvodní půle, když do kabin se odcházelo za stavu 30:27.

Vyrovnaný špíl se hrál i na startu druhé dvacetiminutovky, když oba sokové se dlouho přetahovali o vedení. V závěru 26. prohnal síťkou trojku Tomáš Teplý a hosté byli po jeho trefě ve vedení – 38:41. V následující necelé tříminutovce ovšem svěřenci Pavla Budínského Tury v jejich aktivitě utnuli šňůrou 11:0, kterou korunoval na startu 29. košem s faulem na 49:41 Tomáš Pomikálek. Osmibodový náskok si děčínský tým udržel až do konce třetí periody, po níž svítil na tabuli stav 51:43.

Děčínské vedení vyšponoval na 11 bodů na startu závěrečné čtvrtiny řádné hrací doby, konkrétně na konci 32. minuty, trojkou Pavel Bosák. Hosté však za stavu 56:45 nesložili zbraně a nadále pokračovali ve své nátlakové hře – a navíc postupně umazávali ze svého manka. A když v závěru 39. proměnil Doaks obě šeštky, byl rozdíl pouze dvoubodový – 64:62. Větší zdramatizování už ovšem borci v bílých dresech Východočechům nedovolili, naopak necelých 12 sekund před koncem Muž Zápasu Ondra Šiška proměnil svůj nájezd a zvýšil na 68:63. Stejný výsledek nakonec platil i po závěrečném hvizdu, takže zásluhou deváté výhry za sebou uzavřeli Válečníci první čtvrtinu Kooperativa NBL na prvním místě v tabulce s bilancí 9:1.

Body: Vyoral 19 (7 doskoků; trojky 7/3; efektivita 22), Šiška 14, Bosák 10 (trojky 2/2; dvojky 3/2), Houška 8 (10 doskoků – 5 útočných), Pomikálek 5, Landa 4, Kroutil, Jelínek, Ježek a Kaša po 2 – Barker 18, Doaks 16 (12 doskoků → double-double – 7 útočných; TH 6/6; validita 26), Jones 11 (5 asistencí), Teplý 9, Špaček 4, Bašta 3, Jaroš 2; střelba 3 b.: 24/6 – 17/4; střelba 2 b.: 47/24 – 41/20; TH: 5/2 – 15/11; doskoky: 42:36 (útočné 17:11); chyby: 20:15; ztráty: 11:13; asistence: 17:16; týmová efektivita: 81:80; počet diváků: 960; nejlepší hráč utkání: Ondřej Šiška (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Stanislav Petr (kouč BOHEMILK Tuři Svitavy):
„Gratuluji domácím k vítězství. Ten zápas byl vcelku vyrovnaný, i když domácí byli podle mě v tomto zápase favorit. Ale jsem rád, že jsme úplně nepropadli v obranných činnostech, a myslím si, že jsme v některých úsecích byli Děčínu úplně vyrovnaným partnerem. Jediné, co nás trošku sráželo, byly takové krátké úseky, kdy Děčín byl, jako je vždycky, nebezpečný na útočném doskoku. My jsme mu povolili doskočit v útoku třeba i dvakrát za sebou, což není dobře, protože potom se v obraně dlouho trápíme. Trošku mě také mrzí, že nám nejdou proměňovat trojkové pokusy tak jako na začátku sezony, ale určitě je to dáno i kvalitou obrany. V závěru jsem byl rád, že když to bylo o více než 10 bodů, tak že jsme nepolevili a snažili se udržet koncentraci až do konce. V závěru byly situace 1 na 1, kdy se dokázal prosadit Šiška, byly tam tři akce, kdy to skončilo košem a ještě se házel trestný hod. Soupeř odskočil, my už neměli síly a navíc nám nevyšla v závěru věc, kterou jsme si řekli, kdy Jahmala Jonese přikryl vysoký hráč. Tím pádem už bylo skoro rozhodnuto.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Děkuju za gratulaci. Já myslím, že to bylo pěkné, bojovné a energické utkání. Počítali jsme s tím, že Svitavy si určitě přijedou trochu napravit reputaci po tom, co prohráli poslední zápasy. V kombinaci s tím, že v Děčíně se každému hraje dobře, se od začátku hrálo svižně. K vítězství jsme došli přes naši střeleckou sterilitu, protože jsme měli hodně pokusů z otevřených střel, ale bohužel jsme je neproměňovali. Někteří hráči zkrátka nebyli schopní dát koš. Basketbal se hraje na koše, 71 pokusů je v pořádku. Aktivita na útočném doskoku byla tím důvodem, proč jsme nakonec vyhráli. S naší produktivou jsme nebyli schopní hnout a soupeř se nás držel zuby nehty, což vás vždycky zalomí do kolen, když dostanete takové těžké koše – někdy z nerovnováhy, někdy o desku, ale to patří k basketbalu. V závěru je to o každém držení míče, myslím, že rozhodl Ondra Šiška tím, že vzal odpovědnost na sebe a že jsme ubránili Jonese, který najel pod Jelínka. Výhra je o to cennější, že nás střelecké trápení provázelo po celý zápas.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta