Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci proti Lions nezaváhali a zapsali již dvanáctou ligovou výhru v řadě!

lions_jindrichuv_hradecBK Děčín vs Lions Jindřichův Hradec – 84:69 (26:17, 35:30, 57:42)
Děčínský celek nastoupil do utkání proti Lions kompletní. Jihočechům v sestavě scházel pivot Dalibor Fait.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Kroutil, Stria, Landa, Houška
J. Hradec – Lamar, Nofflet, Melski, Zuzák, Vošlajer

Průběh zápasu:
Děčínští hráči vstoupili do zápasu grandiózním způsobem a po trojkových trefách tria Houška – Kroutil – Stria vedli brzy 9:2. Svěřenci Pavla Budínského v nastoleném trendu pokračovali i v dalších minutách a jejich náskok se v polovině 6. minuty vyšplhal po dvou šestkách Muže Zápasu J-Houšky již na třináct punktů – 21:8. Ve zbytku úvodního kvartálu ale borci v bílých dresech na kurtu tak jednoznačně nedominovali, přesto po závěrečné trefě Pavla Bosáka vedli 26:17. Nástup do druhé periody se děčínské družině vůbec nevydařil, naopak hosté se díky agilnímu guardovi Šoulovi a jeho devíti bodům v řadě (a to včetně dvou trojek) přitáhli v polovině 15. na rozdíl jediného bodu – 27:26. Otočit průběh zápasu ve prospěch družiny od Vajgaru ale Děčínští nedovolili a do kabin si nakonec odnášeli pětibodový polštář za stavu 35:30.

Jak po zápase přiznal i kormidelník Válečníků Pavel Budínský, liché kvartály jeho týmu v tomto mači opravdu seděly. Potvrdila to i čtvrtina s pořadovým číslem 3, v jejímž průběhu se domácí celek díky kvalitní hře na obou polovinách kurtu dostal až do vedení o 17 punktů, konkrétně v polovině 29., kdy prohnal síťkou trojku Pavel Bosák a na tabuli svítil stav 55:38. Do závěrečné periody řádné hrací doby se šlo za stavu 57:42, ovšem Lions ani za tohoto stavu neskládali zbraně.

Střelecky je táhl především americký křídelník Joshua Nofflet. Jihočeši se i díky jeho výraznému bodovému příspěvku přitáhli v závěru 35. zásluhou šňůry 0:9 na rozdíl deseti bodů. Válečníci ovšem záhy čtyřmi body kontrovali a další zdramatizování již nepřipustili, takže po závěrečném hvizdu se mohli radovat již z 12. výhry v KNBL za sebou, když jindřichohradecké Lions setnuli 84:69.

Body: Houška 18 (6 doskoků – 3 útočné; trojky 4/3; validita 22), Šiška 11 (trojky 4/2), Kroutil 11 (dvojky 3/3), Stria 11 (z pole 4/3, trojky 3/2; TH 3/3), Vyoral 10 (6 asistencí a 4 získané fauly), Bosák 7, Jelínek 6 (4 asistence; dvojky 2/2, TH 2/2), Pomikálek 6, Landa 4 (6 doskoků) – Nofflet 23 (8 doskoků – 4 útočné; 7 plusových faulů), Šoula 13 (trojky 4/2), P. Novák 9 (8 doskoků), Zuzák 9 (8 doskoků – 3 útočné), Lamar 8, Vošlajer 4, White 3; střelba 3 b.: 24/10 – 19/4; střelba 2 b.: 32/16 – 41/19; TH: 28/22 – 29/19; doskoky: 34:33 (útočné 9:11); chyby: 24:25; ztráty: 16:16; asistence: 19:11; týmová efektivita: 101:60 (!); počet diváků: 950; nejlepší hráč utkání: Jakub Houška (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Karel Forejt (kouč Lions Jindřichův Hradec): „Gratuluju Pavlovi a Děčínu k zaslouženému vítězství. Zápas podle mě hodně ovlivnil začátek, kdy naše obrana byla naprosto katastrofální. Ten úvod, i když jsme se později vrátili do zápasu, nás asi stál hodně sil, jelikož hrajeme v užší rotaci než domácí. Síly nám potom zřejmě chyběly, hlavně ve druhém poločase. Ve třetím kvartálu, který má Děčín tradičně silný, alespoň tedy v zápasech s námi, jsme ten tlak neustáli. Nutno říct, že jsme domácím trošku usnadnili roli, protože jsme je nechali dát fůru jednoduchých košů a v útoku jsme měli velmi chabé procento z čáry trestného hodu. Zápas skončil tak, jak skončil, dá se říci jasným vítězstvím Děčína. I když jsme se někdy přiblížili na nižší rozdíl, tak si myslím, že Děčín měl utkání pod kontrolou.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Děkuju za gratulaci. V mých očích je Jindřichův Hradec velmi kvalitní tým, což se myslím potvrdilo. Pravdou ale je, že v tomto utkání jsme měli excelentní vstup, začali jsme třemi trojkami a vypadalo to, že to bude v exhibičním tempu. Ale náš výkon byl protkán takovými směsicemi různých vlastností. Nám vyšly liché čtvrtiny, v těch sudých jsme byli trochu horším týmem. Jednak proto, že jsme prostřídali sestavou, a soupeř zvolil jiný obranný systém. V tu chvíli jsme začali zbytečně hru překomplikovávat, překombinovávat, dělali jsme spoustu naivních a hloupých ztrát, z nichž se k nám soupeř vrátil a poločasové skóre bylo velmi otevřené. Pak jsme nastoupili s trochu větší koncentrací a úsilím do obrany, vytvořili jsme si dílčí náskok, ale lacinými chybami jsme soupeři umožnili jít do jednoduchých zakončení. I když tam byly vlny, kdy jsme špatně kombinovali, nevyhověji jsme si a hráli nesourodě, tak v celkovém obraze vypadá výhra celkem přesvědčivě a zaslouženě, to asi ano. Na některé taky trochu doléhá situace, která se u nás aktuálně objevuje, jelikož jsme udělali klubový rekord v podobě dvanácti vítězství v řadě. Naštěstí se ale objevila sestava, která vytvořila dílčí náskok, který jsme si udrželi, ale jak je u tohoto soupeře zvykem, tak kousal do poslední minuty.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Luděk Černý, Princip