Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

V čajovém pavilonu děčínského zámku začali restaurátoři pracovat na nově objevené fresce

fresky v Čajovém pavilonuNově objevená freska v čajovém pavilonu děčínského zámku neměla lehký život. Už za původních majitelů se ji snažili oškrábat. Když se to nepodařilo, alespoň odsekali nejdůležitější část, která mohla napovědět, co vlastně zobrazuje. Na fresce už pracují restaurátoři.

Na fresce by měl být antický výjev, zatím ale není na kopuli altánku příliš patrný. „Poznáme to, až pokročíme v retuších.“ Vysvětluje restaurátor Jiří Dyntera. Fresku se v minulosti nepovedlo úplně zničit. Zachovala se díky tomu, že ji její autoři nanášeli do vlhké omítky. Pigment se tak dostal do hlubších vrstev. Tam umělecké dílo přervalo doby, kdy se na děčínském zámku vystřídala československá, německá, znovu československá a na konec ruská armáda.

„Freska přežila nepříliš vlídné zacházení paradoxně ještě za původních majitelů, rodiny Thunů, kdy se ji pokusili z nám neznámých důvodů oškrábat. V době vojáků už byla v bezpečí skrytá pod několika vrstvami novodobých nátěrů,“ říká František Šuman, kurátor sbírek děčínského zámku.

Podle dochované smlouvy fresku namaloval malíř Zachariáš Zimmer v roce 1737. „Náčrtek ani slovní popis fresky se ve smlouvě bohužel nedochoval.“ Dodává František Šuman. Do konce roku restaurátor fresku vyčistí a zakonzervuje. V roce 2017 ji čekají retuše. Restaurátorské práce by měly skončit o rok později.

Autor: Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever