Rubriky
Zprávy

Sociální firma Slunečnice úspěšně ukončila projekt „Najít cestu“

slunecnice_alesoOd 15. listopadu 2014 do 14. listopadu letošního roku probíhal v Sociální firmě Slunečnice, o.s. náročný projekt podpořený dotací Evropského sociálního fondu z poslední výzvy opatření D6 – Integrace sociálně vyloučených skupin na trhu práce. Jeho hlavním cílem bylo pomoci osobám se zdravotním postižením, lidem z menšin, dlouhodobě nezaměstnaným a lidem nad 50 let se získáním pracovního uplatnění.

Sociální firma Slunečnice (dále SFS) tyto cílové skupiny dlouhodobě zaměstnává a má s nimi bohaté zkušenosti. Troufla si proto i ve svém nabitém provozu vytvořit nová místa a rozšířit podporu pro nové zaměstnance způsobem, který není ve firmách běžný a který je zejména personálně a časově náročný, ale pro zaměstnance je velkou pomocí. Při nástupu do zaměstnání prošli noví zaměstnanci nejprve týdenním motivačním programem, usnadňujícím jim vstup na trh práce např. po dlouhodobé nezaměstnanosti či odmlce od pracovní činnosti z důvodů zdravotních problémů. Po celou dobu projektu pak s účastníky pracoval kariérní poradce, který s nimi řešil nejen potřeby a problémy jejich pracovního uplatnění, ale často i problémy, které byly osobní, ale negativně zasahovaly do schopnosti zvládat svou práci. Na základě těchto potřeb jsme pak umožnili některým zaměstnancům absolvovat ještě bilanční diagnostiku a zajistili jim podporu psycholožky.

Nová pracovní místa vytvářela SFS ve dvou etapách a oproti původním 12 plánovaným jich nakonec vytvořila a obsadila 18. Zaměstnanci se na nich učili základní řemeslné dovednosti, aby byli připraveni zvládat kvalitně a kvalifikovaně zahradnické práce, úklidy, drobné opravárenské a další řemeslné činnosti. Všech 20 osob, které projektem prošlo, obdrželo osvědčení, které práce v SFS vykonávaly a ovládají je. Ti, kteří v SFS nezůstanou, je pak mohou využít při hledání pracovních míst.
Pro 3 z těchto účastníků našla SFS pracovní místa u jiných zaměstnavatelů – 2 účastníci nastoupili na pracovní místo v Romském sdružení INDIGO Děčín a 1 účastník začal pracovat v děčínském sdružení AVAZ.

Účastníci, kteří pro svou novou pracovní pozici potřebovali změnit profesi nebo si ji rozšířit, mohli využít nabídky doplňkových kurzů anebo rekvalifikací, které jsme každému pomohli najít individuálně podle jeho kariérního plánu. Vzdělávání využilo 19 osob, někteří účastníci absolvovali i 2 či 3 kurzy nebo rekvalifikace.

O SFS:
Sociální firma Slunečnice, o.s. je pobočným spolkem Slunečnice, o.s. v Děčíně. Vznikla v r.2007 díky projektu OP RLZ s cílem umožnit následné zaměstnání osobám s postižením a dlouhodobě nezaměstnaným s nízkou kvalifikací nebo jinak ohroženým sociálním vyloučením. Zabývá se zejména manuálními a pomocnými činnostmi v oblasti úklidů, zahradních prací, vyklízení objektů, výmalby, domácích pomocných prací (mytí oken, žehlení, atd.), lesních prací (sázení stromků, postřiky stromků proti okusům zvěře, ožínání, stavby oplocenek, sběr klestu po těžbě…), kompletační činnosti, atd.

Za Slunečnici o.s.
Šárka Zimová Dostálová – předsedkyně