Rubriky
Zprávy

Plavecké hale v Děčíně prasklo obvodové zdivo. Experti zkoumají podloží

plavecky areal bazen _alesoDěčín chystá projekt, který by měl odpovědět na otázky o další budoucnosti plavecké haly, ke které chybí dokumentace a prasklo jí obvodové zdivo. Projekt spočívá v důkladném zkoumání a měření pohybu vody a podloží pod halou, na základě čehož bude možné říct, zda bude nutné a možné stavbu zabezpečit.

„Ztratila se veškerá prováděcí dokumentace. Jediné, co jsem viděl, byla studie a už v té bylo špatně zakresleno, jak hluboko by měly jít piloty, na nichž bude hala stát,“ řekl hydrogeolog Vratislav Nakládal.

Piloty podle něj nestojí na pevném štěrkovém podloží, ale na mladé navážce. „Myslím, že je z místa poblíž, kde je Kaufland,“ říká Nakládal. I to se však může bez dokumentace jen domnívat.

Firma Syner, jež halu zhruba před patnácti lety stavěla, se k záležitosti nechce vyjadřovat. „Určitě bychom nestavěli na nestabilním podloží,“ řekl pouze mluvčí Ondřej Paclt.

Dotazy na průzkum území před stavbou odmítl. Řekl, že kvůli chybějící dokumentaci nemůže fundovaně odpovědět.

Zvláštní je, že dokumentaci ztratila jak děčínská radnice, tak firma Syner. Městu přitom chybějící dokumenty už dříve přinesly i finanční potíže. Když se před pěti lety téměř rozpadla střecha haly a odborný posudek naznačil, že vznikla v rozporu s normami, nebylo na základě čeho ji reklamovat. Město tak muselo opravu za 16 milionů zaplatit ze svého.

Odborníci zvažují ještě sondy u základů
Ze všech těchto důvodů se v současné době případem zabývá protikorupční policie.

Odborníci mezitím měří aktivitu vody a další pohyby ve čtyřech navrtaných sondách. „Instalovali jsme do trhlin kontrolní terčíky, které případný pohyb zaznamenají. Zatím se nehnuly, takže hala je v klidu a návštěvníkům nebezpečí nehrozí,“ uvedl šéf areálu Igor Bayer.

Ani tato měření ale nemusí odborníkům stačit k tomu, aby si byli jisti i do budoucna či poradili, jak halu zabezpečit.

„Zvažujeme proto ještě dvě kopané sondy těsně u základů. K samotným pilotům, na nichž hala stojí, se nedostaneme. Ale i tyto kopané sondy mohou ukázat, na jakém podloží stavba stojí,“ uvedl Bayer.

Výsledky a analýzu měření by město Děčín, jemuž plavecký areál patří, mělo znát v polovině prosince.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/