Rubriky
Zprávy

Nemocnice v Rumburku má milionové dluhy, prosí okolní obce o peníze

rumburk_nemocnice_www_nemrum_czNezvyklým způsobem se snaží dostat ze špatné finanční kondice Lužická nemocnice v Rumburku. Vedení špitálu požádalo sedmnáct obcí ze Šluknovského výběžku o finanční příspěvek, prosí o 100 korun na osobu s trvalým bydlištěm v oblasti.

Rumburk jako většinový vlastník špitálu chce touto výzvou získat 5,2 milionu korun, ale ne každá obec chce přispět.

„Peníze půjdou na přístrojové vybavení a na zvýšení komfortu pacientů. Deklarovali jsme totiž, že Lužická nemocnice ve spolupráci s městem se s provozem vypořádá sama. Ale za příspěvky jsme neskonale vděční,“ řekl předseda představenstva nemocnice Karel Schäfer.

Lužickou nemocnici, jejímž majoritním vlastníkem je Rumburk, po loňských komunálních volbách převzalo nové vedení ve špatném stavu. Dluhy dosahovaly 25 milionů korun, řada faktur byla po splatnosti a nemocnice neměla na jejich úhradu. Situace se ale lepší, letos v březnu byly po splatnosti faktury za 18 milionů.

„Daří se nám závazky splácet. Vypořádáváme se s těmi nejstaršími dluhy. Bude ale trvat minimálně dva roky, než bude naše hospodaření na nule,“ říká Schäfer. Letošní ztráta by podle původních plánů měla činit 18 milionů, Schäfer je optimistický a tvrdí, že bude určitě nižší.

Vypořádat se s obtížnou situací pomáhá i Rumburk. Do Lužické nemocnice už letos nalila radnice šest milionů korun a přidala dalších deset jako mimořádný příspěvek akcionáře.

„Na nejbližším zastupitelstvu navrhnu další příspěvek akcionáře ve výši šesti milionů korun. Věřím, že ho zastupitelé schválí, protože nemocnici by to pomohlo,“ uvedl rumburský starosta Jaroslav Sykáček.

Příspěvek zatím slíbily jen dvě obce, ostatní váhají
Příspěvek už nemocnici po její výzvě slíbily dvě obce. Doubice nabízejí 10 600 a Staré Křečany 130 tisíc korun. Řada měst a obcí o tom, zda přispět, bude teprve jednat. Třeba Krásná Lípa na začátku prosince.

„Nevím ale, zda se podaří najít shodu, abychom příspěvek schválili. Sto korun na osobu je hodně peněz a osobně si myslím, že nalít je do privátního zařízení, jakým Lužická nemocnice je, není vhodné,“ míní starosta Jan Kolář. A podle jeho soudu mají podobný názor i ostatní obce a města v okolí.

„Pětaosmdesát procent pacientů je ze Šluknovského výběžku a za ně nemocnice dostává peníze od pojišťoven. Jsme to tedy my, kdo nemocnici posílá de facto zákazníky, ze kterých má zařízení peníze. Město Rumburk šlo do podnikání a musí nést i rizika. Nepřijde mi správné, aby obce z vyloučeného regionu, které mají starosti s nezaměstnaností, ještě financovaly zdravotnictví,“ dodal Kolář.

Obcí, která už rozhodla, že peníze zatím nemocnici nedá, je Dolní Podluží. „Je konec roku, náš rozpočet je vyčerpaný. S Lužickou nemocnicí máme dobré vztahy a nebráníme se dalším jednáním o příspěvku, ale až v příštím roce,“ uvedla starostka Dolního Podluží Iva Minárová.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/