Rubriky
Turisti Zprávy

Dobrovolníci, díky jejichž práci jsou říčky čisté

uklid parkuČeské Švýcarsko, 4. 11. 2015 – Celkem šestkrát se letos sešli příznivci geocachingu v rámci takzvaných CITO eventů (Cache In Trash Out / volně přeloženo „Dovnitř za keškami, ven s odpadky“), aby uklidili odpadky přinesené vodou do národního parku. Proběhly celkem čtyři úklidy na území národního parku České Švýcarsko a dva úklidy na území chráněné krajinné oblasti Labské pískovce.

„Odpady naplavované z obydlených míst před národním parkem představují každoročně nepříjemný problém, který nám pomáhají dobrovolníci řešit. Bez jejich nenápadného úsilí by leckterý návštěvník byl jistě překvapen, s čím vším se v říčkách národního parku lze setkat,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Proto všem dobrovolníkům, kteří se na úklidech vodních toků a jejich okolí, upřímně děkujeme!“

Celkem se těchto šesti úklidových akcí zúčastnilo 114 dospělých a 17 dětí. Z říčky Kamenice se díky namáhavé práci v obtížně přístupných oblastech podařilo odstranit 43 pytlů odpadu, pět pneumatik, ale také méně všední objemné odpadky, například várnice, buben z pračky, torza sekaček či vysavače. Zcela raritními nálezy pak byly prázdná pohřební urna či platný občanský průkaz.

Zdroj: www.npcs.cz