Rubriky
Kultura Zprávy

Zoo oslavila svátek všech zvířat

zoo_svatek zviratSobota 3. října 2015 patřila v děčínské zoo oslavám Mezinárodního dne zvířat. Návštěvníky čekalo veselé odpoledne plné zajímavých aktivit. Proběhly hned několikery křtiny zvířat. „Krásné jméno Mikeš dostalo kotě kočky rybářské od Valinky Cíchové, čtyřleté holčičky postižené dětskou mozkovou obrnou a spastickou kvadruparézou, pro kterou jsou právě kočky nejoblíbenějšími zvířaty na světě. Malý mravenečník, u něhož prozatím neznáme pohlaví, dostal jméno od ředitelky DDM Děčín Světlany Hochwalderové, která vybrala oslovení vhodné jak pro kluka, tak pro holku, Olí,“ popsala mluvčí zoo Alena Houšková. Dalšími oslavenci byla dvojčata kosmanů bělovousých, která získala skvělé adoptivní rodiče v hráčích HC Děčín a jména pak po výborných děčínských trenérech Ondřejovi a Michalovi. Posledním zvířetem, které se dočkalo svého jména, byla samička kozorožce kavkazského, které vymyslely jméno děti navštěvující zájmové kroužky Zoo Děčín. Malé kůzle se od nynějška jmenuje Maruška.

Celý odpolední program se točil kolem zvířat. Zoo slavnostně otevřela nově vybudovanou venkovní expozici pro kančily menší, nejmenší jelínky na světě, a k přestřihnutí pásky pozvala hráče BK Děčín Roberta Landu. Nechyběly ani oblíbené jízdy na koních, komentovaná krmení zvířat, ukázky sokolnictví, představení projektu Kukang na záchranu outloňů váhavých nebo prezentace Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Svoji činnost odprezentovaly i zájmové kroužky zoo, i kroužky děčínského domu dětí a mládeže. Zajímavým stanovištěm byla i zastávka u tzv. Zvířecí infolinky, jejíž obsluha rozdávala příchozím rady ohledně nalezených mláďat v přírodě. Popřát zvířatům k jejich svátku přišlo více než 850 návštěvníků. Mnozí z nich využili i šanci přinést zvířatům dáreček v podobě nejrůznějších dobrot.
Svůj den v zoo si užili také senioři, kteří měli v rámci týdne pro seniory v tento den vstup do zahrady zcela zdarma a navíc mohli vyrazit na komentovanou prohlídku areálu s průvodcem.

Další velkou akci plánuje děčínská zoo na 7. listopadu 2015. Půjde o tzv. Strašidelnou zoo, oblíbené odpoledne plné strašidel, dýní a lampionů.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.