Rubriky
Sport Zprávy

Zápas BK SČE Děčín 1998 vs. BK Děčín 2015 skončil smírně aneb za oponou exhibičního klání plného hvězd minulosti i současnosti

exhibice-tymu-bk-sce-decin-1998-vs-bk-decin-2015_13V pátek 2. října se uskutečnilo v ARMEX Sportcentru exhibiční utkání a křest knihy „BK Děčín 1945-2015“. Celá akce byla velmi vydařená!

Hrací čas zápasu byl určen na 4×8 minut čistého času. Ze současného výběru Pavla Budínského zasáhli do utkání Tomáš Vyoral, Luboš Stria, Šimon Ježek, Jirka Jelínek, Jakub Houška, Robert Landa, Richard Musel, Jakub Kaša, Ondřej Šiška a také Lukáš Bažant (o jeho intermezzu se dočtete v další části reportáže).

Z výběru ročníku 1997/1998, jenž vybojoval pro Děčín historicky první bronzové medaile, se pod vedením Jana Skokana (hlavní trenér) a Josefa Kurky (asistent) představili Ladislav Zalužanský, Karel Formánek, Pavel Randýsek, Roman Pražák, Tomáš Herink, Roman Bašta, Jaromír Geršl a Tomáš Hrubý. Tým doplnili ještě hráči, kteří v děčínském klubu zanechali stopu v nadcházejících sezonách – Míra Soukup (současný šeftrenér mládeže BK ARMEX Děčín), Pavel Prach (ex-děčínské křídlo) a Tomáš Pomikálek (v současnosti hraje za ČEZ Basketball Nymburk).

Samotné utkání se neslo v pohodovém a uvolněném duchu, když hráči se snažili především pobavit početnou ekipu příchozích fans.

Střelecký prapor bronzového výběru z roku 1998 držel zkraje utkání nejvyš Pavel Randýsek a dunky bavil známý letec Tomáš Pomikálek. Na děčínské straně své smečařské schopnosti předváděl Šimon Ježek a také Ondra Šiška, jenž kromě toho velmi přesně pálil i zpoza perimetru.

Smečaři se předháněli ve svých kouscích i v dalším průběhu špílu. Zahanbit se nechtěl nechat ani Tomáš Hrubý, jenž za mohutného aplausu sice uspěl až na několikátý pokus, ale vše bral s humorem a nadhledem. Ve velmi dobré formě se předvedl také Karel Formánek, jenž se postupně rozehrál k heroickému výkonu a několikrát předvedl i svou typickou střelu přes hlavu.

V závěrečné desetiminutovce si současný děčínský výběr připravil další lahůdku, když faulovaného Luboše Striu vystřídal na čáře trestného hodu zraněný Lukáš Bažant. Na hřiště byl přivezen na křesle, z nějž vstal, prohnal síťkou obě šestky a za potlesku na křesle znovu odjel ke střídačce.

V dramatickém závěru zápasu nejprve 10 vteřin před koncem vyrovnal Pavel Prach trojkou na 82:82, načež Pavel Budínský si vybral time. Zkoušel ještě se svými ovečkami vymyslet „kulišárnu“ v podobě vyšplhání R-Musela po zádech spoluhráče, ale míč již Válečníci do koše dopravit nedokázali a utkání tak nakonec skončilo smírně 82:82.

Měření sil s výběrem ročníku 1998 si podle svých slov užil i pivot současného výběru Jakub Kaša. „Určitě to byla čest zahrát si proti takovým legendám, kteří tady vybojovali první medaili. Super atmosféra, lidi přišli, my současní hráči jsme si to určitě užili. Skóre vypovídá o tom, že je to plichta, příště budeme muset asi vyhrát.“ (usměje se)

„Ale určitě je to skvělý zážitek a já si myslím, že si to lidi užili tak jako my,“ dodal rodák z Uherského Hradiště.

„Já myslím, že to berou oba dva týmy stejně,“ glosoval se smíchem konečnou remízu.

V poločasové pauze byla slavnostně pokřtěna kniha k 70. výročí založení klubu „BK Děčín 1945-2015“ z pera Jindřicha Strašnova. Slavnostního aktu se zúčastnili sám autor knihy, nakladatel Jaroslav Polák, šéf ALK Zdeněk Bříza a zástupci BK ARMEX Děčín, kapitán týmu Jakub Houška, generální manažer Lukáš Houser a prezident Miroslav Chrastný.

Foto: Luděk Černý (Princip)
Zdroj: www.bkdecin.cz