Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci v prvním domácím utkání nového ročníku KNBL zdolali Brno

mmcite-brno_Princip_Ludek_CernyBK Děčín vs mmcité Brno – 78:56 (21:12, 36:26, 59:44)
Začátek utkání provázely nepřesnosti ve hře obou celků a skóre také narůstalo pomalým tempem. Svěřenci kouče Pětivlase byli v polovině 6. minuty v dvoubodovém vedení – 7:9, ale ve zbytku úvodního kvartálu na kurtu jasně kralovali děčínští hráči. Ti zlepšili svou hru na obou stranách hřiště a šňůrou 14:3 si zajistili po úvodní periodě vedení 21:12. Start druhé čtvrtiny byl ze strany domácího celku opět rozháraný. A i když se Houška a spol. dokázali na startu 16. odpoutat po trefě Roberta Landy na rozdíl šestnácti punktů – 34:18, hosté záhy kontrovali a nenechali Válečníky utéct na dvacetibodový či vyšší rozdíl. Naopak Brňané, tažení v této sekvenci hry veteránem Prášilem, manko stáhli na poločasových deset bodů – 36:26.

Po změně stran oscilovalo vedení Válečníků stále kolem desetibodové hranice. Na začátku 25. minuty prohnal síťkou trojku – i přes těsnou obranu – Tomáš Vyoral, čímž odpoutal svou ekipu na 48:33. Během necelých tří minut se však borci zpod Špilberku šňůrou 2:9 přitáhli na osmibodový rozdíl. Záhy ale děčínští hráči opět získali patnáctibodové vedení zpět, čímž zřejmě odpor soupeře zlomili. Tečku za třetím herním obdobím udělal úspěšným nájezdem na 59:44 Ondra Šiška.

Závěrečnou desetiminutovku rozjeli hráči Děčína ve velkém stylu a na startu 32. přivedl diváky do varu opět O-Šiška, po jehož nezištné a vtipné přihrávce skóroval zpod koše Jakub Houška, zvýšil náskok na dvacet bodů – 64:44 – a donutil hostujícího kormidelníka k time-outu. Ve zbytku závěrečné periody sice hosté zazlobili a ještě na konci 35. byli pozadu „jen“ o 12 bodů, načež víc už závěr zdramatizovat nedokázali. Hráči BK ARMEX Děčín si tedy nakonec v domácí premiéře v nové sezoně KNBL připsali proti mmcité Brno výhru 78:56.

Absence:
Děčínskému celku scházel kvůli zranění perimetrový tandem Lukáš Bažant – Pavel Bosák. Kouč jihomoravské ekipy počítal ztráty na postu rozehrávače, když postrádal Michala Šotnara a Jana Kozinu.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Kroutil, Stria, Houška, Jelínek
Brno – Cumberbatch, Pumprla, Zachrla, Norwa, Prachař

Body: Houška 18 (6 doskoků; trojky 3/2), Vyoral 16 (6 získaných faulů; trojky 3/2), Stria 9 (9 asistencí; validita 24), Šiška 9, Landa 7, Jelínek 6, Kroutil 5, Kaša 3, Ježek a Gavenda po 2, Musel 1 – Zachrla 15, Egwuonwu 8, Cumberbatch 7, Prášil 6, Norwa 5, Prachař 4, Šmíd 3, Hrabovský, Pumprla, Líčeník a Vyroubal po 2; střelba 3 b.: 25/8 – 20/2; střelba 2 b.: 34/18 – 46/22; TH: 25/18 – 8/6; doskoky: 37:39 (útočné 7:10); chyby: 17:27; ztráty: 15:16; asistence: 20:17; týmová efektivita: 103:51; počet diváků: 850; nejlepší hráč utkání: Jakub Houška (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Tomáš Pětivlas (kouč mmcité Brno): „Prvně bych chtěl poblahopřát Děčínu k vítězství, protože byli v utkání lepším týmem. A to hlavně díky produktivitě střelby, kterou jsme měli mizernou. Ta produktivita víceméně rozhodla. Pokud naši střelci mají střelbu za tři body 20/2 a očekáváme od nich trošičku větší úspěšnost, tak jsme to tím Děčínu hodně usnadnili. Samozřejmě jsme věděli, že nás tady nečeká nic lehkého, a myslím si, že jsme na to byli dobře připravení, že jsme to Děčínu nenechali zadarmo. Když to máte 5 minut před koncem o dvanáct, tak je pořád o co hrát. Bohužel nás srážely osobní chyby, kterých jsme se dopouštěli, protože Děčín samozřejmě proti nám vynikal ve hře 1 na 1, a my jsme to museli zastavovat tímto způsobem. Tím pádem jsme dostávali Děčín k trestným hodům – a pro ně to poté byly snadné další dva body.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Děkuju za gratulaci. Osobně jsem rád, že jsme vyhráli. Naše první utkání v letošní sezoně doma proti týmu, který v prvním kole nehrál, bylo tak trochu zahaleno rouškou tajemství, s jakým taktickým plánem a hlavně jakým způsobem budou hrát někteří hráči v ostrém startu. Myslím si, že o tom, proč jsme vyhráli, rozhodla větší přímočarost, a jak už tady říkal kouč Pětivlas, lepší produktivita ve střelbě. Nicméně musím říct trochu kriticky do našich řad, že náš výkon postrádal lehkost, plynulost a nehráli jsme podle identity hry, kterou bychom chtěli hrát. Někteří hráči hráli příliš toporně a komplikovaně a myslím, že jsme dneska našli nového spoluhráče, který se jmenoval alibista. A tomu jsme to dneska hodně namazali do rukou, protože to, co tam někteří předvádějí s nějakými extra přihrávkami či kombinacemi v situacích, kdy se to dá řešit mnohem jednodušeji, jsem skutečně sledoval trochu s podivem. Hlavně pro ty mladší je start v děčínském dresu, před náročným publikem a s mírou zodpovědnosti, náročný a bude potřeba ještě hodně času, aby na tom zapracovali. Vyhráli jsme, to je dobré, co ten tým potřebuje, aby se trochu zklidnil. Ale musíme hodně pracovat na spolupráci s novým rozehrávačem Ondrou Šiškou, aby se s týmem lépe chápali a komunikovali navzájem na obranné polovině.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Luděk Černý, Princip