Rubriky
Dětem Turisti Zprávy

Patnáct let oddílu Junior Ranger

České Švýcarsko, 20. 10. 2015 – Stejně jako k národnímu parku České Švýcarsko patří Pravčická brána, tak ke správě národního parku a ke Krásné Lípě patří oddíl Junior Ranger. Již patnáct let se týden co týden setkává skupina dětí ve své klubovně na Správě NP, aby zde mohla prožívat svá malá dobrodružství při poznávání Českého Švýcarska a života v něm. Několikrát do roka se děti vydávají na jednodenní i vícedenní výlety a jednou za rok, završí svou roční oddílovou činnost čtrnáctidenním stanovým táborem, daleko od civilizace, mobilů, televize a dalších vymožeností, aby zužitkovaly vše, co se na schůzkách naučily.

První schůzka oddílu Junior Ranger (dříve se oddíl jmenoval jen Ranger) se uskutečnila 4. října 2000 a od té doby prošlo oddílem přes stovku dětí, z nichž některé vydržely jen rok, jiné se téměř staly živým inventářem oddílu. Oddílových schůzek jsme uskutečnili daleko přes sedm stovek, výletů kolem stovky a táborů více než dvacet (některé roky jsme měli tábory i dva). Zájem dětí o oddíl Junior Ranger byl v poslední době tak veliký, že jsme založili ještě jednu družinu a oddíl se z původních 20 osob rozrostl na 40.

A protože první členové oddílu jsou dnes již plnoletí a někteří mají dokonce své vlastní děti, rozhodli jsme se uskutečnit v tomto roce setkání co největšího počtu členů oddílu Junior Ranger. Setkání proběhlo v sobotu, 3. října 2015, a kromě společného výletu všech členů oddílu čekalo také na účastníky klání a soutěže s táborovou a přírodovědnou tématikou. Bývalí i současní členové oddílu změřili své síly v morseovce, vázání uzlů, zapalování ohně na tři sirky a dokonce si vyzkoušeli pohybové a míčové hry, které mnozí hráli naposledy před deseti lety. Na setkání samozřejmě nemohl chybět dort ve tvaru oddílového loga, prohlížení kronik, starých fotografií a opékání buřtů.


 

Někdejší členové oddílu Ranger: Listování v oddílových kronikách. Foto: Richard Nagel

Někdejší členové oddílu Ranger: Večerní posezení v Křinickém pivovaru v Krásné Lípě. Foto: Richard Nagel