Rubriky
Zprávy

Děčín ušetří za teplo. Týká se to nejen městských organizací, ale také 11.000 domácností

termo decin _alesoDěčín se po měsících diskuse dohodl s teplárenskou společností Termo na nových smlouvách. Všechny strany mluví o kompromisu. Výsledkem je ale 9% sleva, která začne platit už od ledna příštího roku. To by mohlo samotnému městu přinést milionové úspory.

11.000 domácností, které jsou k centrálnímu vytápění připojené, bude platit ročně v průměru asi o 2.000 korun méně. To podstatné ale je, že se budou muset k odběru přihlásit na příštích pět let.

Tak zní výsledek dlouhé diskuse a tuto variantu odhlasovalo zastupitelstvo města. Děčín tak získá slevu vlastně za to, že bude nadále teplo odebírat. Zároveň také drží v teplárně 3 procenta akcií.

Nejdůležitější jsou ale v tuto chvíli úspory, které popsala Marie Blažková z Hnutí Ano, primátorka města: „Ten kompromis je pro nás přijatelný, pro město znamená řádově kolem třech milionů na úsporách. To není zanedbatelné a určitě si dovedu hned představit spoustu věcí, do kterých může Děčín tyto peníze investovat.“

Děčín měl donedávna jednu z nejvyšších cen za teplo v Česku
Od roku 2002 se přestala k centrálnímu vytápění v Děčíně používat tuhá nebo jiná paliva. Všechno se plynofikovalo a navíc přibyl v roce 2002 unikátní geotermální zdroj, který čerpá z podzemního jezera vodu o teplotě asi 30 stupňů a tu pak využívá. Na takový způsob vytápění jsou ale náklady samozřejmě vyšší. Přesto se jak město, tak společnost shoduje na tom, že je nutné tento zdroj zachovat.

„Geotermální zdroj na lokalitě Benešovská je zcela unikátní. Dostal cenu Projekt teplárenství desetiletí v roce 2012. Významně přispívá k dobré emisní situaci v Děčíně,“ vysvětluje Pavel Jonáš ze společnosti Termo.

Podle zdrojů, které Termo cituje, se za 10 let provozu takhle ušetřilo 190.000 tun emisí CO2.

Nechcete se upsat na 5 let? Nevadí, platí pro vás stávající podmínky
Nejde přitom jen o ekologii, obyvatel Děčína se totiž tohle dotýká úplně konkrétně. Město má nevýhodnou polohu a je sevřené v úzkém kaňonu Labe. Dříve tu byla smogová situace daleko horší a v tuhých zimách je každý kotel na tuhá paliva znát. Lidem, kteří byli připojení k centrálnímu topení, přišlo ale často nespravedlivé, že náklady na ekologii nesou sami a někteří se snažili o odpojení a budovali vlastní kotelny.

Fixace na pět let je rozhodnutí na dlouhou dobu. Lidé, kteří jí odmítnou si ale nebudou muset hledat jiného dodavatele. Sleva pro ně prostě nebude platit a dál budou teplo odebírat za stávajících podmínek.

Zdroj: www.rozhlas.cz/sever
Autor: Iva Zítková