Rubriky
Zprávy

Budova plavecké haly v Děčíně praská. Projektová dokumentace se ale během 15 let ztratila a město bude muset platit opravy

plavecky areal bazen _alesoStačilo by nahlédnout do projektové dokumentace děčínské plavecké haly, aby bylo jasné, proč začala praskat. Děčínský magistrát ale místo toho musí zaplatit půl milionu korun za čtyři průzkumné vrty, které mají zjistit, jak a na čem vlastně halu zedníci postavili. Všechny materiály se totiž během patnácti let ztratily.

Některé dokumenty měla utopit povodeň, další zmizely z budovy magistrátu a stavební firma je zřejmě ztratila při stěhování. Problém je o to větší, že s halou se technické potíže táhnou od počátku a všechny opravy platí město ze svého. Nemá totiž jak stavební firmě nedostatky prokázat.

„Udělali jsme terčíky, které kontrolujeme jednou týdně,“ ukazuje vedoucí plavecké haly Jaroslav Klouček na metr a půl dlouhé praskliny ve zdech, které jako první ukázaly, že s budovou není všechno v pořádku.

Na podlaze je centimetrová mezera mezi dlažbou a obkladem. Tím, že to byla vlastně jen lišta, tak je jasné, že si to sedlo. Ano.

Od rána je u vrtné soupravy hydrogeolog Vratislav Nakládal. Z toho, co zatím průzkum odhalil, žádnou radost nemá.

„No, jak to vypadá… Je to blbě projektované… Je to navážka. Podle mě ty praskliny vznikly kvůli tomu, že stavba je založená do špatné hloubky. Stavební piloty měly být ještě o pět metrů hlouběji. Buď si ti, kteří to tu stavěli, neudělali průzkum podloží, nebo se jím neřídili.“

Děčínská plavecká hala zatím i přes problémy funguje

Podle ředitele plavecké haly Igora Bayera zatím nehrozí, že by se hala zavírala.

„Potřebujeme prostě vědět, co je pod námi, abychom se s tím mohli popasovat. Ta hala stojí v zátopové oblasti. Ale taky sem chodím do práce, a kdyby ta statika nebyla v pořádku, tak bych tu neseděl.“

Náměstek primátorky Jiří Anděl z hnutí Ano se v tuhle chvíli už nijak netají tím, že budoucí opravy bude muset město zaplatit ze svého. Kvůli chybějící dokumentaci a promlčeným lhůtám není reálná šance uplatnit reklamaci.

„Tohle prostě není úplně normální. Dokumentace se vypracovává v několika exemplářích. Je uložena na několika místech. Nechápu to. Dožívají některé technologie, třeba trubkové rozvody a podobně. Takže nás čeká řada investic. Některé možná souvisí i s tím, že ta hala nebyla postavena tak, jak měla být, ale my ji hlavně musíme udržet pro občany v provozu.“

Čtyři průzkumné vrty budou stát děčínskou pokladnu asi půl milionu korun. Už za měsíc by měli odborníci znát výsledky toho, v jaké kondici budova je a jaké opravy bude potřebovat.

Autor: Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever