Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie_alesoNašel granát
VELKÝ ŠENOV – Při úpravě zeleně v obci Lobendava byla v úterý patnáctého září 2015 nalezena válečná munice. Policisté z obvodního oddělení ve Velkém Šenově zajistili dostatečný prostor kolem nalezeného ručního granátu ruské výroby a přivolali na místo policejního pyrotechnika. Specialista dorazil na místo nálezu krátce před třináctou hodinou odpoledne a vzápětí společně s kolegou nalezenou munici zneškodnili. Během zásahu nebyl nikdo zraněn. Ke škodám na majetku nedošlo.

Kde mám peněženku?
DĚČÍN – Podmokelští policisté prověřovali v uplynulých dnech oznámení staršího muže z Děčína. Oznamovatel se na místní strážce zákona obrátil s informacemi, že mu z bytu během noci ze čtvrtka na pátek jedenáctého září letošního roku zmizela peněženka s doklady, platební kartou a finanční hotovostí. Jak se později ukázalo, peněženka ze stolku zmizela rukou jeho spolubydlícího, který skončil v policejní cele v podnapilém stavu. Policisté u něj posléze našli zbývající finanční hotovost, která ukázala na útratu téměř šesti tisíc českých korun. Rozpustilí spolubydlící si patnáctého září vyslechl sdělení podezření ze spáchání přečinu krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, což ho v konečném důsledku může připravit až o dva roky pobytu na svobodě.

Dáme „brčko“?
KRÁSNÁ LÍPA – V rukou rumburských policistů před nedávnem skončila dvojice mužů, kteří si realitu všedních dnů sem tam občas prosvítí kouřením marihuany. V květnu letošního roku se dvojice domluvila na společném zážitku, který je vyšel na sto korun českých. Ubalená cigareta marihuany udělal radost oběma, leč právní následky si ponese jen jeden z nich, jelikož vypěstovanou rostlinu a její využití si nenechal výhradně pro sebe. V současné chvíli čelí sdělení podezření ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Květnový přešlap ho může stát až pětiletý pobyt za mřížemi.

Nesplněné sliby
DĚČÍN – Policejní komisař zahájil patnáctého září letošního roku trestní stíhání dvaatřicetiletého muže z Děčína. O půl století mladší podnikavec měl oznamovatele připravit a částku 270.000,- Kč, kterou mu svěřil na nákup osobního automobilu začátkem ledna letošního roku. Vozidla, ani navrácení peněz se doposud nedočkal, a tak se obrátil na policisty. Ti nepříjemnou zkušenost prověřili a obviněný muž je stíhán na svobodě. Pokud ho soudce uzná vinným z přečinu podvodu, může se v budoucnu odebrat až na pět let do vězení či čelit peněžitému trestu.

Nález neodevzdal
DĚČÍN – Děčínští policisté v uplynulých měsících prověřovali oznámení pracovníka železniční společnosti, který si letos v květnu zapomněl svou tašku s osobními a pracovními věcmi v areálu děčínského vlakového nádraží. Když se po ní začal shánět, tašku již nenašel. Mezi ztracenými věcmi byl také tablet a mobilní telefon, které policisty dovedly až ke čtyřiadvacetiletému muži. Mladý Děčíňák čelí od úterý patnáctého září sdělení podezření ze spáchání přečinu zatajení nálezu a neoprávněnému přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, jelikož nalezené věci neodevzdal a navíc si pohrál s vnitřním nastavením počítačového softwaru. V sázce je až dvouletý pobyt na svobodě.

Děčín 16. září 2015
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín