Rubriky
Zprávy

V zoo se sešli adoptivní rodiče zvířat

zoo adoptivni rodiceVíce než osm desítek adoptivních rodičů a přátel zoo přijalo v sobotu 12. září pozvání na kulturní odpoledne v děčínské zoologické zahradě. Den adoptivních rodičů pořádá zoo každoročně jako poděkování mecenášům za finanční podporu chovaných zvířat.

„Příchozí čekala společná procházka po areálu zoo s ředitelkou Kateřinou Majerovou a zoologem Romanem Řehákem, kteří je seznámili s tím, co se za poslední rok podařilo v zoo změnit, zlepšit či vybudovat. Řeč byla samozřejmě i o odchovech zvířat a plánech do budoucna,“ popsala průběh Dne adoptivních rodičů a přátel zoo Alena Houšková, mluvčí zoo. Odpolední program doplnilo tradiční posezení s hudbou a občerstvením, ale také setkání s ručně odchovanou poštolkou obecnou, kterou představil ošetřovatel Pavel Liška. Následovalo zajímavé komentované krmení makaků chocholatých, které připravila ošetřovatelka Radka Krejčová, a podívaná na tapíra jihoamerického. Na závěr setkání rozveselila mecenáše soutěž v dojení krávy. „Svou zručnost v tomto oboru měli návštěvníci možnost ukázat na cvičném vemenu. Soutěž měla jednoduchá pravidla, vyhrál ten, kdo za půl minuty nadojil nejvíce,“ doplnila Houšková.

Adopce zvířat má v děčínské zoologické zahradě dlouholetou tradici. Možnost virtuálně si osvojit vybrané zvíře a přispět tak na jeho chov, je v Zoo Děčín možné již čtvrt století, tedy pětadvacet let! Za poslední rok se podařilo uzavřít více než 120 zvířecích adopcí. Nejčastěji adoptovaným zvířetem byl medvěd grizzly, krkavec velký, opeřenec kvakoš noční a želva nádherná. Některá zvířata mají více adoptivních rodičů a někteří adoptivní rodiče mají adoptováno více zvířat. V adopci je téměř 80 druhů zvířat. „Další 70 druhů zvířat je pak bez adoptivního rodiče. Pokud by někdo chtěl podpořit chov některého z našich zvířat, na webových stránkách zoo lze nahlédnout do seznamu a lehce zjistit, která jsou ještě volná. Adopce zvířete se dá pořídit už za 600 korun za rok,“ vysvětlila mluvčí zoo.

Pro zoo je tato forma podpory velmi významnou pomocí. O začátku letošního roku se podařilo díky adopcím získat částku více než 152 tisíc korun. Za celý rok 2014 pak částka dělala více než 300 tisíc korun. Vybrané peníze využívá zoo především na úhradu nákladů na krmení.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.