Rubriky
Dětem Turisti Zprávy

V zoo se narodilo mládě mravenečníka! Poprvé!

mravenečník_mláděObrovská radost nyní panuje v děčínské zoologické zahradě. Chovatelům se podařilo odchovat mládě mravenečníka velkého! Pyšnými rodiči jsou samice Goya, která do Děčína přicestovala v roce 2011 z holandského Amsterdamu, a samec Ferda, který do děčínské zoo přišel již o rok dříve z německého Duisburgu. „Mládě přišlo na svět v noci na pondělí 21. září. Při kontrole vnitřní expozice našli ošetřovatelé nejprve pupeční šňůru s plodovým obalem. Mládě se schovávalo na zádech spící samice přikryté ocasem. Goya se o něj perfektně stará, pravidelně ho kojí.  V dobré kondici je i mládě. To ukázala především schopnost se ihned po porodu vyšplhat na matčina záda, kde se pevně chytilo dlouhé srsti. Pokud by tento úkol ihned po příchodu na svět nezvládlo, nemělo by šanci na přežití,“ popsala mluvčí zoo Alena Houšková. Pohlaví mláděte ošetřovatelé prozatím neznají.

Mládě mravenečníka se narodilo po 190 dnech březosti. Je stejně barevně osrstěné jako jeho rodiče. Váží zhruba kolem 1,3 kg. Samice ho bude kojit následující půl rok života. Během té doby ho naučí vše potřebné, jako například, jak používat své silné drápy při hledání potravy a také k čemu je dobrý dlouhý lepkavý jazyk, který se jim ukrývá v tlamě. Na hřbetě bude matka malého mravenečníka vozit zhruba až do stáří jednoho roku.

Samce Ferdu čeká nyní několikaměsíční celibát. Mravenečníci se totiž dají chovat pohromadě, pouze dokud nemají mláďata. Těsně před porodem a čtyři až pět měsíců po něm musí být samec oddělený, aby neublížil mláděti. Zoo Děčín je teprve třetí českou zoologickou zahradou, kde se odchov mravenečníka velkého podařil. Prvenstvím se chlubí Zoo Olomouc, druhý úspěšný odchov zaznamenala Zoo Zlín.

 

Mravenečníci velcí jsou opravdu zvláštní už od pohledu. Nemají zuby, zato jejich malá hlava s malinkýma ušima i očima a trubkovitě protáhlými čelistmi skrývá až 60 centimetrů dlouhý jazyk. Mravenečníci pocházejí se Střední a Jižní Ameriky, kde obývají různé biotopy: savany, pastviny, lesy, ale i močály. Jsou tzv. potravními specialisty. Živí se velmi specificky a při vyhledávání hnízd mravenců a termitů překonávají velké vzdálenosti, včetně vodních toků. Vodu milují, velmi rádi plavou. Na předních tlapách mají mravenečníci velmi silné a až deset centimetrů dlouhé drápy, kterými jsou schopni rozbít termitiště, které je tvrdostí srovnatelné se stříkaným betonem.

Chovu těchto pozoruhodných živočichů se Zoo Děčín věnuje již 6 let.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.