Rubriky
Dětem Turisti Zprávy

V zoo se narodilo kotě vzácné kočky rybářské!

kotěDěčínská zoologická zahrada se může pochlubit dalším cenným odchovem! Na svět tu přišlo kotě vzácné kočky rybářské. Pohled na takové mládě může zahrada návštěvníků nabídnout po dlouhých patnácti letech. Přesně tolik let totiž uběhlo od prvního odchovu tohoto druhu v Zoo Děčín. „Je to kocourek, narodil se 20. srpna. Se zveřejněním této potěšující informace jsme z pochopitelných důvodů čekali, až do chvíle, než jsme si byli jistí, že kotě nabere sílu a jeho start do života neohrozí jiné komplikace,“ uvedl zoolog Roman Řehák. Samice se o mládě pečlivě stará a kladný vztah k němu má i samec. Oba ho již pomalu seznamují s venkovní expozicí a učí ho kočičím dovednostem. Kotě má za sebou už i první veterinární vyšetření, při kterém mu byl aplikován čip, odčervení a došlo i na vážení. V jednom měsíci se může pochlubit 1 kilem. Denní režim kotěte se řídí aktivitou matky. Ošetřovatelé do něj zasahují pouze pravidelným krmením. V tu dobu dochází k oddělení samce, aby měla samice s mládětem na krmení klid. Měsíční kotě je samozřejmě z větší části ještě závislé na mateřském mléce, ale už se zajímá i o potravu, kterou dostává samice.

S chovem koček rybářských, které nejenže milují vodu, ale dokonce chytají ryby, začala Zoo Děčín v roce 1994, tedy před jednadvaceti lety.

Kočka rybářská patří mezi větší malé kočky, je o něco větší než kočka domácí. Jsou podsadité, silné, s kratšími končetinami a krátkým, tupě zakončeným ocasem, který na první pohled vypadá jako useknutý. Zvláštností kočky rybářské jsou plovací blány mezi prsty předních končetin a fakt, že i zatažené drápy neustále vyčnívají z pochev, kočka rybářská je nedokáže zatáhnout úplně. Barva srsti je tmavě šedá, s černými kulatými skvrnkami. Okolí čenichu a spodní část brady jsou bílé, stejně tak flíčky na uších. Od čenichu se mezi uši až na krk táhnou tmavé pruhy. Kočky rybářské pocházejí z jižní a jihovýchodní Asie, kde obývají prostory poblíž vody. Vyskytují se jak v močálech a mokřinách, tak na březích potoků a řek. Obývají také mangrovové porosty. Jak napovídá jejich jméno, živí se převážně rybami, k jejichž chycení jsou skvěle přizpůsobeny. Drápy na předních končetinách používají jako harpunu a pro svou kořist se dokážou i potopit. V tomto případě přitisknou uši k hlavě, aby jim do nich nenateklo. Jejich kořistí se ale stávají i žáby, raci, měkkýši, vodní hmyz, nepohrdne ani na souši ulovenou myší, malým savcem či ptákem. Kočky rybářské se páří jednou ročně. Březost trvá 63 dní, po té samice vrhne 1-4 koťata. V zajetí s péčí o mláďata pomáhá i samec, ale neví se, jestli je tomu tak i v přírodě. Koťata jsou odstavena v půl roce věku a v 10 měsících se osamostatňují.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p.o.