Rubriky
Turisti Zprávy

Údržba aleje na Mezné dokončena

Alej_mezni loukaČeské Švýcarsko, 21. 9. 2015 Stromy lemující cestu spojující Mezní Louku a Meznou se letos v létě z bezpečnostních důvodů dočkaly údržby. Během července a srpna bylo ošetřeno 77 stromů ve stromořadí sestávajícího zejména z javorů mléčů a javorů klenů. Práce spočívaly především v odřezání suchých a nebezpečných větví, odstraněny byly také větve zasahující do ochranného pásma elektrického vedení. Kromě toho byly dva stromy odstraněny zcela. Zásah byl prováděn v hlavní turistické sezóně, práce se však podařilo provést bez významnějšího omezení provozu na cestě.

„Alej podél cesty z Mezní Louky na Meznou je velice pěkným krajinným prvkem, který si zasluhuje náležitou péči, a to nejen z bezpečnostních důvodů,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Více než stoleté stromy budeme i v příštích letech průběžně udržovat v dobrém stavu a pokud některé z nich postupem času dožijí, budou na jejich místě vysazeny stromy nové.“

Odstraněné větve byly na místě zlikvidovány štěpkováním a odvezeny. Práce provedla firma Petr Vostřel – Arborist z Děčína. Před štěpkováním byly vybrány vzorky suchých větví, které byly odeslány na Přírodovědnou fakultu Univerzity Karlovy za účelem určení přítomných druhů hub.

Zdroj: www.npcs.cz