Rubriky
Zprávy

Stavba Vilsnické spojky v Děčíně se opozdí, nemá všechna povolení

Stavba Vilsnické spojky v Děčíně, která odkloní dopravu mezi Libercem a Ústím nad Labem z přetížené Ústecké ulice, začne se zhruba měsíčním zpožděním. Práce měly odstartovat už v září, silnice, jež povede od Nového mostu po bývalé ulici Práce v podmokelské části Děčína, však nemá všechna povolení.

„Pro zahájení stavby je třeba mít k dispozici všechna nutná územní rozhodnutí a stavební povolení, a to pravomocná. Tato podmínka není dosud splněna,“ řekla Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem stavby.

vilsnická spojkaVybudování spojky dlouhé necelé dva kilometry, jejíž součástí je i mimoúrovňová křižovatka, potrvá zhruba rok a půl a vyjde na více než 627 milionů korun.

„Dosud platí cena z výběrového řízení, ale může se změnit,“ podotkla Ledvinová. Tendr na stavbu se totiž konal už v roce 2008. Stát pak kvůli krizi od stavby ustoupil.

Nová komunikace povede z Nového mostu těsně vedle supermarketu Lidl po pilířích směrem k železniční trati. Pod pilíři vyroste velká kruhová křižovatka. Projekt zahrnuje nejen výstavbu silnice na pilířích, ale i opěrné a zárubní zdi a přeložky inženýrských sítí.

Centru Podmokel ulehčí až dálniční přivaděč
Podle některých je Vilsnická spojka spíše jen kosmetickým řešením. Díky ní se sníží hlučnost a prašnost v místě, kde jsou převážně továrny, ale jen pár obytných domů.

„Vilsnická spojka bude mít význam až poté, kdy naváže na plánovaný dálniční přivaděč. Do té doby ale centru Podmokel neulehčí, protože auta směřující z Ústí nad Labem na Liberec nebo opačně do centra nezajíždějí ani nyní,“ řekl Jan Štefan z Děčínského fóra, které se dopravou na Děčínsku dlouhodobě zabývá.

Dodal ale, že velkým pozitivem je, že se zjednoduší doprava v okolí průmyslové zóny Rozbělesy.

O stavbě Vilsnické spojky se uvažuje už od osmdesátých let minulého století. Tehdy se začalo i s bouráním tamních bytových domů, které trvalo až do poloviny devadesátých let.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/