Rubriky
Turisti Zprávy

U Dolského mlýna hoří milíř

Dny_remesel_milirČeské Švýcarsko, 17. 8. 2015 U Dolského mlýna v národním parku České Švýcarsko od pondělí hoří milíř. V rámci letošního Týdne řemesel u Dolského mlýna jej z lokálního smrkového dřeva postavil uhlíř Jiří Kadera. Milíř slavnostně zažehl ředitel správy národního parku Pavel Benda. Uhlířství patřilo v minulosti k tradičním lesním řemeslům, právě tak jako výroba potaše, smoly či dehtu.

„Návštěvníci mohou v tomto týdnu historické postupy při výrobě těchto ve své době pro člověka velmi důležitých produktů spatřit nedaleko Dolského mlýna na vlastní oči, všichni jsou srdečně zváni,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko.

Milíř poskytne Dnům řemesel kulisu do soboty, 22. srpna. Poté bude uhlířem Jiřím Kaderou za účasti veřejnosti rozebrán a získané dřevěné uhlí, které se současně pyšní certifikátem Českosaské Švýcarsko – regionální produkt, bude rozdáno zájemcům. Po dobu výpalu je pro návštěvníky připraven pestrý program, od ukázek dobových řemesel přes přednášky až po hudební koncerty.

Podrobný program Dnů řemesel u Dolského mlýna najdete zde >>.

Zdroj: www.npcs.cz