Rubriky
Sport Zprávy

7. ročník Gastonova memoriálu

gastonum memorialJeště před týdnem bylo konání sedmého ročníku z důvodu nízkého stavu vody v řece Labi v ohrožení, naštěstí víkendové deště zvedly hladinu řeky na 153 cm a tak organizátorům akce spadl hladový kámen ze srdce a závod věnovaný památce lachtana Gastona, který uhynul při povodních v roce 2002, mohl být odstartován. Přestože 25 km dlouhý úsek mezi Ústím n. Labem a Děčínem je pouze zlomkem jeho poslední pouti, mezi plaveckými závody patří mezi nejdelší v Evropě.
Po odstartování šla do čela závodu dvojice Tomáš Česnek (SK vodní pólo Děčín) a Václav Šonka (Bicykl Kříž Team Ústí n. Labem). Jediný, kdo tento únik zachytil, byl nejmladší účastník (r.nar.2000) a velká plavecká naděje děčínského vodního póla, Martin Košik. Na pátém kilometru nejenže zlikvidoval náskok této dvojice, ale sám se ujal vedení a pokračoval v ostrém tempu na čele závodu. Bohužel právě nasazené tempo a špatně rozložené síly se mu staly osudnými a zhruba na desátém kilometru musel závod kvůli křečím ukončit. Sehrál tak nedobrovolně roli „zajíce“ a díky němu pak Česnek se Šonkou již pouze udržovali svůj náskok před hlavním polem až do cíle.

Velký obdiv a potlesk přihlížejících diváků, pak sklidili závodníci týmu Černí Koně Jiří Bajer a Martin Fabián. Přes svůj tělesný hendikep dokázali odplavat trať, na kterou si troufne málokterý „zdravý“ sportovec. Plavce po celou dobu závodu doprovázelo sedm plavidel, jejichž posádky zajišťovaly i občerstvení. Poděkování patří zejména posádce lodi říční Policie ČR a Dobrovolných hasičů z Horního Žlebu. K jediné dramatické události se šťastným koncem došlo v cíli na soutoku Labe s Ploučnicí. Teprve třináctiletý Oliver Tonder (odchovanec SK vodní pólo Děčín) svou duchapřítomností zabránil utonutí malého chlapce, kterého strhl proud řeky Ploučnice. Za svůj čin byl organizátory odměněn stejně jako vítězové jednotlivých kategorií soškou lachtana.

Gastonův memoriál patří do série závodů pořádaných oddílem Triade za přispění Nadačního fondu Veolia, Povodí Labe s.p., Města Děčín a SK vodní pólo Děčín.

Výsledky:
Kategorie ploutve
1. Tomáš Česnek ( SK vodní pólo Děčín ) čas: 3:35,15
2. Michal Šumpich ( SK vodní pólo Děčín ) čas 3:39,25
3. Petr Kapoun ( Apneaman ) čas 3:41,25

Kategorie plavci
1. Václav Šonka ( Bicykl Kříž Team Ústí n. L. ) čas 3:37,40
2. Michal Košik ( SK vodní pólo Děčín ) čas 3:44,55
3. Zdeněk Tlamicha a Jakub Valníček (oba I. PKO ) čas 3:50,55