Rubriky
Zprávy

Za vraždu z Rumburku dostal muž odhalený velkým odběrem DNA 22 let

policie_alesoZa vraždu a znásilnění mladé ženy u Pivovarského rybníka v Rumburku odsoudil Krajský soud v Ústí nad Labem 29letého recidivistu Zdeňka Streleckého do vězení na 22 let. Zároveň mu nařídil ústavní sexuologickou léčbu. Policie Streleckého dopadla díky nejrozsáhlejšímu odběru DNA v historii české policie.

Vražda se stala 28. června 2014 krátce po poledni, kdy se sedmadvacetiletá žena při procházce schovávala u rybníka pod stromy před deštěm.

Strelecký ji tam podle obžaloby chytil jednou rukou pod krkem a druhou jí zakryl ústa, aby nemohla dýchat. Když přestala klást odpor, svlékl ji a znásilnil. Tělo pak odtáhl asi 40 metrů do lesíku, otočil obličejem dolů a zaházel listím. Její věci pak cestou domů rozházel po okolí.

Strelecký při vyšetřování vraždu přiznal a na místě činu popsal, co se stalo. U soudu však nevypovídal. Promluvil až při závěrečné řeči.

„Je mi to velice líto. Nechápu, jak se to mohlo stát,“ řekl.

Protože se Strelecký se ženou neznal a kriminalisty k němu nedovedly jiné stopy, policie se nakonec rozhodla odebrat sliny mužům ve věku 25 až 35 let a pachatele najít pomocí genetického materiálu, který byl nalezen na těle po znásilnění. Šlo o dosud největší plošný screening DNA, který podstoupilo zhruba 1 500 mužů z Rumburku. Na Streleckého ukázal až vzorek číslo 1 002.

Podle znalců trpí Strelecký sexuální deviací, konkrétně útočným sadismem. Před devíti lety brutálně napadl dvojici starších bratrů z Německa a jednomu vypíchl oko, za což ho soud poslal do vězení na šest let. Z vězení se dostal předčasně v roce 2012, do roku 2017 měl ale podmínku. Proto také nyní dostal vyšší trest, než byla horní hranice sazby.

„V případech, kdy se obžalovaný dopustí opakovaných zvlášť závažných trestných činů, je možné zvýšit trest až o třetinu,“ zdůvodnil rozsudek soudce Jiří Bednář.

Rozsudek zatím není pravomocný, žalobkyně i Strelecký si nechali lhůtu na případné odvolání.

Autoři: Artur Janoušek, Aleš Horáček
Zdroj: http://usti.idnes.cz/