Rubriky
Turisti Zprávy

Trasa k Dolskému mlýnu bude po požáru uzavřená až do konce roku

dolsky mlyn_alesoTuristická trasa od Královského smrku v Jetřichovicích k populárnímu Dolskému mlýnu zůstane v Národním parku České Švýcarsko uzavřená až do konce roku. Správci parku trasu se žlutou značkou uzavřeli po květnovém požáru, jenž narušil stabilitu svahu nad ní. Nyní budou svah sledovat.

„Každý měsíc bude skalní četa kontrolovat, zda se svah hýbe. Kontroly budou vizuální a zcela určitě použijeme i ruční měření,“ říká mluvčí parku Tomáš Salov. Teprve až na základě kontrol se správa parku rozhodne, zda bude sanace svahu nutná.

„Pokud by hrozily pádem menší balvany, museli bychom je odnosit. To by se týkalo maximálně třicetikilových kusů. Kdyby byl v pohybu větší skalní blok, museli bychom ho řízeně shodit,“ doplnil Salov.

Místo je viditelně označené páskou a lidé zákaz vstupu podle mluvčího respektují. K cestě do Dolského mlýna totiž mohou využít několik jiných tras. Ta z Vysoké Lípy je však složitější a nevhodná pro rodiny s malými dětmi.

Méně zdatní turisté proto mohou využít cyklotrasu od Královského smrku. „Ta vlastně zavřenou trasu obchází,“ podotkl Salov.

Po trase pohodlně projedou nejen cyklisté, ale i rodiče s kočárky. „Náročná část cyklotrasy nastupuje až za Dolským mlýnem,“ dodal mluvčí.

Ročně projde parkem až 750 tisíc návštěvníků
V lokalitě u Dolského mlýna hořelo koncem května asi tři čtvrtě hektaru lesa. Vyšetřovatelé našli na místě nedopalky a zbytky ohniště.

„Ročně projde naším národním parkem až 750 tisíc návštěvníků, což je za zhruba sedmiměsíční sezonu 7 až 10 tisíc návštěvníků na kilometr čtvereční. To je obrovská masa lidí a jen promile z nich vstupuje tam, kam nemá, a chová se nepatřičně. Dalo by se nad tak nízkým počtem v zásadě mávnout rukou, kdyby to ovšem nemělo tak fatální následky,“ poznamenal Salov.

Plameny zničily nejen les, ale hluk a žár také vyhnal z hnízda mláďata vzácného a zvláště chráněného sokola stěhovavého. Z hnízda vypadla a uhynula (o požáru zde).

„Lidé musí zákaz kouření a rozdělávání ohňů respektovat. V květnu čistě kvůli jejich nedbalosti zahynuli ptáci, které se jen s velkým úsilím podařilo do přírody vrátit,“ dodal ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/