Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Operní představení v zámeckých zahradách

Figarova-svatba_plakatHlavní událostí první poloviny letních prázdnin na děčínském zámku bude uvedení známé Mozartovy opery Figarova svatba.

Představení pod širým nebem se pravidelně těší velkému zájmu návštěvníků. Správa děčínského zámku otevřela tuto tradici před dvěma lety uvedením proslulé Shakespearovy tragédie Romeo a Julie na jižních terasových zahradách. V loňském roce repertoár venkovních představení rozšířila také opera. Mimořádně vydařené provedení Prodané nevěsty na hlavním nádvoří měla v dobrém slova smyslu na svědomí Evropská hudební akademie, která vznikla v roce 2007 v Teplicích s cílem přivádět do Česka mladé talentované operní pěvce a dirigenty z celého světa, kteří zde pod vedením zahraničních a tuzemských lektorů nastudují a provedou operní inscenace a koncerty. Tento projekt pokračuje i v letošním roce a jednou z jeho zastávek bude znovu i děčínský zámek, kde tentokrát zazní Figarova svatba W. A. Mozarta.

Vzhledem k tomu, že v současné době je hlavní zámecké nádvoří v rekonstrukci, stane se jevištěm komické opery neméně atraktivní prostor jižních zahrad. Pro tuto příležitost se změní v aristokratické sídlo na španělském venkově, ve kterém se Figaro snaží proti intrikám svého soka, hraběte Almavivy, dosáhnout sňatku se svou vyvolenou Zuzankou. „Vzhledem ke specifickému charakteru představení jsme tentokrát zvolili zcela nové uspořádání,“ říká ředitelka děčínského zámku Iveta Krupičková. „Zatímco v rámci inscenací ústeckého Činoheráku se děj odehrává také na terasách, tentokrát bude jeviště situováno před Čajový pavilon a vyvýšené terasy využijeme k lepšímu rozmístění diváků.“

Do průběhu večera ovšem může výrazně promluvit také počasí. V případě deště se odehraje koncertní provedení Mozartovy opery v Knihovním sále děčínského zámku. Vzhledem k početnosti orchestru a účinkujících je ovšem kapacita tohoto prostoru omezena a nepojme všechny návštěvníky. V případě, že představení bude vyprodané mají při eventuálním přesunu do interiéru zajištěné místo pouze majitelé vstupenek za 450 a 350 Kč. Držitelům vstupenek za 250 Kč by v takovém případě bylo vráceno vstupné.

Chystané představení ovšem není zajímavé jen repertoárem a prostředím, ale také interprety. Stejně jako v případě Prodané nevěsty se v hlavních rolích objeví studenti zámořských univerzit. Konkrétně se na inscenaci Figarovy svatby podílí Univerzita Britské Kolumbie ve Vancouveru a Univerzita Severní Florida. Dirigentem představení bude Kanaďan Jonathan Girard, režisérem potom původem polský režisér Krzystof Biernacki.

Figarova svatba se odehraje v jižních zahradách děčínského zámku v neděli 19. července od 20 hodin. Vstupenky je možné zakoupit v pokladně zámku či v rámci prodejní sítě Vstupenka Děčín, rezervovat si je můžete zde>>.

[FŠ]
Zdroj: www.zamekdecin.cz