Rubriky
Dětem Turisti Zprávy

Mláďata kapybar vodních vyrůstají v péči ošetřovatele

kapybaraNelehký start do života mají za sebou dvě mláďata kapybar vodních, které se před třemi týdny narodily v děčínské zoologické zahradě. Jejich matka druhý den po porodu uhynula a tak musely putovat do péče ošetřovatele. „Samice porodila celkem 4 mláďata, dvě živá a dvě mrtvá. Problém nastal v okamžiku, kdy z ní nevyšla placenta, a tak v důsledku otravy uhynula. Štěstím v neštěstí bylo to, že dvě životaschopná mláďata se od ní stihla napít mleziva, tedy tekutiny velmi důležité pro start do života,“ popsala mluvčí zoo Alena Houšková.

O mláďata kapybar pečuje ošetřovatel Jan Kosík. A že jde o práci na plný úvazek, o tom není pochyb. Spánek byl pojem, který v prvních dnech vůbec neznal. Mláďata se o svoji potravu hlásila jen s dvouhodinovým odstupem. Na pití z láhve si Báry (pozn. kapyBARY), jak jim ošetřovatel říká, zvykly rychle. Po kozím mléku, které střídá s kočičím, pěkně přibývají na váze. „Po každém krmení následuje vždy masáž bříška, aby se mláďata dobře vyprázdnila. V tom jim pomáhá i každodenní koupel. Teď, když jim jsou již tři týdny, krmení už není tak náročné. Krmím čtyřikrát denně mlékem a přikrmuji už také seno a králičí granule. Přes den kapybary začínají spásat i trávu,“ vysvětlil Kosík. Manipulaci s nimi ošetřovateli usnadňují kšíry. Pohlaví mláďat je prozatím neznámé. Ještě zhruba měsíc zůstanou kapybářata v domácí péči Jana Kosíka, poté si začnou pomalu zvykat na expozici v zoo.

Kapybařích mláďat se děčínská zoo dočkala po dlouhých 15 letech, poslední odchov je v chovatelských záznamech z roku 2000, kdy přišla na svět 3 mláďata. Úspěšná byla Zoo Děčín i v roce 1997, kdy se podařil prvoodchov. Úkolem zoologa bude nyní po úhynu samice sestavit nový chovný pár.

Kapybara vodní je největším hlodavcem na světě. Pochází z Jižní Ameriky. Výborně plave, dokáže se potopit na jedno nadechnutí až na 10 minut. Ve vodě hledá útočiště před horkem i před většinou predátorů. Ve vodě se i páří, ale mláďata rodí na souši. Hlavní složku potravy kapybar tvoří vodní rostliny, živí se ale i listy stromů, plody ovoce, kořínky a travou. Březost samice trvá obvykle sto dvacet dní a obvykle se pak obvykle rodí dvě až čtyři plně vyvinutá mláďata. Samičky se o ně velice pečlivě starají.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.