Rubriky
Zprávy

Mladá dívka skončila v péči lékařů

policie akce mladez alkoholMladí lidé mají velmi blízko k překročení hranic a právě v letních měsících se v období prázdnin objevují případy, kdy se policisté potýkají s nedovoleným podáváním alkoholu nezletilým a opilými dětmi. Někteří provozovatelé pohostinství, stánkaři i obchodníci nedbají zákonných ustanovení a alkohol dětem a mladistvým prodají, aniž by si při tom vyžádali průkaz totožnosti či přímo mladého zákazníka odmítli. Mezi kamarády nezletilých se najdou také zletilí prostředníci, kteří svým mladším kamarádům alkohol zakoupí navzdory rizikům a následkům, která z toho plynou. Ačkoliv se policisté čím dál častěji snaží riziko tohoto nežádoucího jevu snížit kontrolami barů, restaurací a míst, kde je výskyt alkoholu a nezletilců pohromadě, nejvíce v tomto ohledu mohou vykonat rodiče a jejich výchova.

Pomineme-li § 204 trestního zákoníku, který říká, kdo ve větší míře nebo opakovaně prodá, podá nebo poskytne dítěti alkohol, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, nelze opomenout zákaz podávání alkoholu osobám mladším 18ti let. Jak vhodně a efektivně našim potomkům sdělit, že užívání alkoholu v dětském věku bývá nebezpečné? Tu cestu si musí každý rodič prošlapat sám. Kromě zdravotních zásahů do mladého organismu, někdy končících až bezvědomím, si v sobě nezletilí mohou vypěstovat i přesvědčení, že vlastně o nic nejde. Když si dá pár piv, proloží to kořalkou a k tomu si zapálí jointa, tak se vlastně nic neděje …

Jak dítěti vysvětlit nebezpečí spočívající v užívání alkoholu a jak by se měl rodič zachovat a zasáhnout, když zjistí, že jeho dítě se kamarádí s alkoholem, můžete najít např. na stránkách www.alkoholik.cz, viz článek Dítě pijící alkohol – jak by se měl rodič zachovat a výchovně zasáhnout. O následcích užívání alkoholu dětmi si můžete přečíst v jiném článku. Odkaz na něj naleznetezde. Alkoholovou kalkulačku si můžete vyzkoušet zde.

Policisté v děčínském okrese řešili v roce 2015 dva přečiny podání alkoholu dítěti. V roce 2014 – 3, 2013 – 4, 2012 – 3, 2011 – 0, 2010 – 2. Užití alkoholu nezletilými řeší policisté oznámením přestupkového jednání na příslušný městský či obecní úřad a magistrát města.

A v závěru jeden nejčerstvější případ z Děčínska…
DĚČÍN – Místní policisté obdrželi informaci o ošetření mladé dívky rychlou záchrannou službou. Nezletilá dívka se vlivem klimatických podmínek, nevhodné správě tekutin a neuváženého požití alkoholu dostala až ke zdravotním komplikacím, které si vyžádaly pobyt v nemocnici. Orientační dechová zkouška ukázala 3,4 promile alkoholu v dechu. S ohledem na věk děvčete policisté případ prošetřují s podezřením na přečin podání alkoholu dítěti.

Děčín 23. července 2015
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín