Rubriky
Kultura Sport Zprávy

Zahájení výstavy k 70. výročí založení děčínského klubu a promítání dokumentu Bílé Peklo BK Děčín

01-06-2015-zahajeni-vystavy-k-70-vyroci-zalozeni-decinskeho-klubu-a-promitani-dokumentu-bile-peklo-bk-decinV neděli 31. května 2015 byla v OC Pivovar Děčín slavnostně zahájena výstava k jubileu 70 let od založení BK Děčín, na niž navázalo promítání dokumentu Bílé peklo BK Děčín.

Na výstavě, která bude v galerii děčínského OC Pivovar veřejnosti přístupná až do konce června, mohou lidé vidět dobové fotografie od roku 1945 až do současné moderní doby včetně největších osobností v historii děčínského basketbalu a medailových úspěchů.

K vidění jsou i dresy, medaile a poháry z těchto úspěšných sezon, plakáty k vybraným zápasům. Zmapovány jsou také oba zahraniční zájezdy BK Děčín do vzdálenějších koutů naší planety, Číny a USA, a v neposlední řadě jsou na místě i roll upy s historicky nejlepšími střelci celkově i v jednotlivých zápasech a také úspěšnost trenérů v jednotlivých sezonách, kdy v Děčíně působili.

Na slavnostním zahájení se sešla početná řádka fanoušků včetně pamětníků z mladší i starší generace, kterým se dobové fotografie i další artefakty velmi líbily. Při slavnostním zahájení proběhlo také předání dvou šeků občanskému sdružení Slunečnice.

Ten první měl hodnotu 4850 Kč (1 Kč z každé prodané vstupenky na druhý finálový zápas KNBL s Nymburkem) a druhý byl ve výši 18 207 Kč a šlo o výtěžek ze společné aukce BK Děčín a Koubasketu, v níž se dražily dresy a památeční triko děčínské legendy Míry Soukupa.

Po odstartování výstavy a předání šeků proběhla rovněž autogramiáda Válečníků, o niž byl mezi příchozími také značný zájem.

Kromě toho byl v tentýž podvečer ještě promítán vedle Pivovarské restaurace dokument Bílé peklo BK Děčín, jenž mapoval především finálový Duel 2 na Zimním stadionu v Děčíně. Při promítání mohli fanoušci vidět přípravy utkání, obrovský zájem fanoušků proudících na tento mač (kteří dorazili nejen z Děčína, ale například i z Varnsdorfu, Roudnice či Mladé Boleslavi) a také úchvatnou kulisu a překonání diváckého rekordu NBL, když na zápas si našlo cestu 4850 fanoušků!

Autorem dokumentu je Studio Adax.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Luděk Černý (Princip)