Rubriky
Turisti Zprávy

Rozšíření jižních zahrad děčínského zámku

zahrady_rekPrávě v těchto dnech začala rekonstrukce další části jižních zahrad – prostranství v okolí zámecké sýpky.

Terasové zahrady na jižní straně zámeckého areálu se za necelé dva roky od svého zpřístupnění staly oblíbeným odpočinkovým místem pro obyvatele Děčína i jeho návštěvníky. Bohužel přirozený nástupní prostor do zahrad okolo někdejší zámecké sýpky zůstával až do této chvíle v poměrně žalostném stavu. Betonové opěrky, rozbitý asfaltový povrch či pozůstatky někdejších nátěrů jasně upomínají na časy vojenského využití. Velkou část prostoru navíc zabírá deponie stavebních materiálů, které se zde nashromáždily v průběhu mnoha let postupné obnovy zámku, ale i jiných objektů ve městě.

V minulosti bývala tato část zámeckého areálu trochu ve stínu jiných, na první pohled reprezentativnějších částí zámeckého areálu. S její kultivací se začalo až v první polovině 18. století, kdy zde v letech 1724–25 podle plánů slovutného architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera vznikla zámecké sýpka. V 19. století došlo k vytvoření větších ploch po obou stranách sýpky, která zřejmě sloužily především k běžnému provozu zámku. Bohužel nemůžeme být konkrétnější, jelikož se tyto partie neobjevují na žádném z dochovaných vyobrazení. O něco více informací máme až ze století dvacátého, kdy se plocha u sýpky ukázala být výborným místem pro zřízení zázemí nové vášně tehdejšího majitele zámku a tím byl automobilismus. Podobné, tedy především technické, využití si prostranství podrželo prakticky po celou dobu pobytu vojáků na zámku. Po jejich odchodu byla právě v tomto místě zahájena rekonstrukce celého zámeckého areálu adaptací bývalé sýpky na vysokoškolskou kolej ČVUT.

Zcela nové postavení v rámci zámeckého organismu získalo prostranství okolo sýpky až v současnosti. Představuje totiž nejkratší a nejpohodlnější spojení mezi hojně využívanými jižními zahradami a centrem města. Současná rekonstrukce proto klade důraz především na lepší pohodlí návštěvníků zahrad. V rámci projektu dojede především k upravení povrchu, který je nyní obtížně schůdný. Na několika místech bude obnovena původní dlažba, která zůstala zachována pod vojenským asfaltem, na zbytku plochy bude položen mlatový povrch. Nad sýpkou bude upravena zmíněná stavební deponie, aby zabírala mnohem menší prostor. V rámci oprav dojde také ke kultivaci terasy pod zámeckou sýpkou, kde vznikne další okrasná vinice. Ta bude přístupná nejen ze zámku, ale také obnoveným schodištěm z ulice U Plovárny. Vodítkem pro rekonstrukci byly především staré fotografie z přelomu 19. a 20. století, díky kterým bude možné tento prostor přiblížit ke stavu před příchodem vojáků na zámek.

V této souvislosti bychom chtěli všechny návštěvníky jižních zahrad upozornit, že vzhledem k probíhající rekonstrukci bude průchod kolem zámecké sýpky až do konce září uzavřen. Ke vstupu do jižních zahrad můžete využít vchod okolo Zahradnického domku či z opačné strany od řetězové lávky.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz