Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Léto se sochami v zámeckých zahradách

zamek_sochyDíky spolupráci partnerských měst Děčína a Pirny přes léto oživí zahrady děčínského zámku řada uměleckých děl.

S myšlenkou společné výstavy českých a německých umělců, jejichž díla by byla po určitý čas instalována ve veřejném prostoru, přišla před třemi léty pirenská galeristka Christiane Stoebe. V roce 2013 byla výstava pod názvem „Skulpturensommer“ instalována nejprve v Pirně, kde se obyvatelé a návštěvníci města mohli se sochami setkat v zajímavém prostředí kasemat hradu a pevnosti Sonnenstein, ale také přímo ve městě. Celkem bylo v Pirně takto rozmístěno 37 děl současných umělců z obou stran hranice. Na podzim se pak výstava přestěhovala do Děčína. Největší část exponátů byla umístěna v Růžové zahradě a také na tehdy nově otevřených jižních terasách. Stejně jako v partnerské Pirně ovšem část plastik našla své místo i ve městě, především ve výlohách různých obchodů.

V letošním roce se celá akce koná s drobnými inovacemi znovu. Především se tentokrát sešlo zajímavých uměleckých děl tolik, že se výstava nemusí stěhovat a probíhá v obou městech víceméně paralelně ve stejný čas. Zatímco v Pirně jsou exponáty umístěny v barokních bastionech hradu a pevnosti Sonnenstein, na děčínském zámku byly instalovány především na terasových jižních zahradách. Celkem si zde návštěvníci mohou prohlédnout 31 plastik od 10 umělců z obou stran hranice. Nejvíce artefakty jsou zastoupeny české umělkyně Jitka Kůsová z Klášterce nad Ohří a Zdeňka Malá z Ústí nad Labem. Německou stranu zastupují například Marguerite Blume-Cardénas, Heinz Scheib z Berlína, Helmut Heinze z Muldy v Sasku či Frank Maasdorfa z Drážďan. Polsko prezentují díla Haliny Gabi-Klosowicz z Varšavy. Letošní ročník výstavy si jako své hlavní téma zvolil zobrazení lidské postavy, především hlavy. V zámeckých zahradách jsou tak vidění výtvory především z typického materiálu zdejší krajiny, tedy z pískovce. Ale pozorný návštěvník nalezne také díla ze dřeva, mramoru či bronzu.

Samotný projekt se ovšem neomezuje pouze na výstavu výtvarných děl v podmanivém prostoru zámku. Jeho důležitou součástí je také dětský projekt jehož hlavním mottem je setkávání. Při vzájemných výměnných pobytech se žáci a studenti setkávají nejen mezi sebou, ale také s pískovcem a na základě dojmů z vystavených exponátů si mohou v česko-německých dvojicích také vyzkoušet vlastní uměleckou tvorbu.

Projekt „Léto se sochami“ potrvá v Děčíně a Pirně až do konce září.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz