Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Léto na zámku s koncerty a divadlem

zamek prodana nevestaStává se dobrou tradicí, že na letní prázdninové období je na děčínském zámku připravena řada atraktivních kulturních akcí.

Také letos připravila správa zámku oblíbený cyklus koncertů nejen klasické hudby pod názvem Zámecké podvečery s hudbou. Jejich základním mottem je pestrost – jak míst, která budou jednotlivé koncerty hostit, tak vystupujících interpretů. Posluchači se opět podívají do nejrůznějších prostorů celého zámeckého areálu – Knihovního a Rohového sálu, konírny či děkanského kostela Povýšení sv. Kříže. Podobně barvitá je také sestava interpretů – od sólistů, přes dua až ke sborům – či nástrojů – od královských varhan, přes klavír a violoncello až ke knoflíkovému akordeonu s názvem bajan, instrumentu typickému pro oblast Sibiře. Také letos zámek při přípravě programu spolupracuje s renomovanými hudebními festivaly jako například Lípa Musica, Mitte Europa či Hudební festival L. van Beethovena.

Ani pestrou nabídkou Zámeckých podvečerů s hudbou se ovšem nabídka letních kulturních představení na děčínském zámku nevyčerpává. Správa zámku nezapomněla zařadit do programu akce pod otevřeným nebem, které se díky své zvláštní atmosféře u návštěvníků těší zvláštní oblibě. Pomalu se stává tradicí spolupráce s ústeckým Činoherákem. A znovu se v jejich podání dočkáme uvedení díla Williama Shakespeara. Po předloňském uvedení dramatu Romeo a Julie, a dvou loňských komediích Zkrocení zlé ženy a Dva páni z Verony tentokrát přijde na řadu méně uváděný kus alžbětinského dramatika, jeho vůbec první historické drama Jindřich VI.

Speciální událostí letošního léta potom bude uvedení známé Mozartovy opery Figarova svatba. Tato akce navazuje na loňské velmi vydařené představení Smetanovy Prodané nevěsty na hlavním nádvoří. Vzhledem k tomu, že v současné době je tento prostor v rekonstrukci, stane se jevištěm komické opery neméně atraktivní prostor jižních zahrad, které se tak pro tuto příležitost změní v aristokratické sídlo na španělském venkově, ve kterém se Figaro snaží proti intrikám svého soka, hraběte Almavivy dosáhnout sňatku se svou vyvolenou Zuzankou. Chystané představení ovšem není zajímavé jen repertoárem a prostředím, ale především interprety. Stejně jako v případě Prodané nevěsty se v rámci projektu Evropská hudební akademie objeví v hlavních rolích studenti zámořských univerzit. Konkrétně na Figarově svatbě se podílí Univerzita Britské Kolumbie ve Vancouveru a Univerzita Severní Florida. Dirigentem představení bude Kanaďan Jonathan Girard, režisérem Krzystof Biernacki z USA.

Tóny Mozartovy Figarovy svatby se rozezní jižními zahradami děčínského zámku v neděli 19. července od 20 hodin. Vstupenky na představení získáte v rámci sítě Vstupenka Děčín, rezervovat si je můžete zde>>. V případě nepříznivého počasí bude provedena koncertní verze v Knihovním sále.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz