Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Letní prázdniny na benešovském zámku budou patřit především dětem

zamek_benesov_detiBenešov nad Ploučnicí – I na letošní letní prázdniny přichystal Státní zámek Benešov nad Ploučnicí několik akcí nejen pro děti. Mezi první patří Noc na zámku aneb zámecká přespávanda. „Už tradičně na této akci s námi spolupracuje benešovské rodinné centrum Medvídek,“ poznamenal kastelán Zdeněk Henig. Dodal, že i o letošních prázdninách budou mít jedinečnou příležitost strávit na zámku noc. Bude pro ně připraven bohatý program a nebude chybět ani noční prohlídka zámku a jeho okolí. Děti ve věku od 5 do 12 let budou moci na zámku přespat hned ve třech termínech. První „Noc na zámku aneb zámecká přespávanda“ se uskuteční z pátku na sobotu 4. července, následně pak z 31. července na 1. srpna a poslední přespávanda bude z 28. na 29. srpna. Na akci je nutné děti předem objednat, jelikož kapacita je omezená.

Další už tradiční akcí, která je určena nejen těm nejmenším, jsou Noční prohlídky kouzelného zámku. „Návštěvníci si opět budou moci prohlédnout Dolní zámek v nočních hodinách a navíc za doprovodu dobových a pohádkových postav,“ nastínil program kastelán. I na Noční prohlídky kouzelného zámku je vhodné si místo předem rezervovat. První Noční prohlídka kouzelného zámku se koná v sobotu 4. července a další pak po čtrnácti dnech, vždy v sobotu.
Mezi novinky letošního léta budou patřit dvě divadelní představení. První se uskuteční ve středu 15. července, kdy se dětem představí Skupina historického šermu Rego s pohádkou Jiřík a černovláska. Druhé divadelní představení v podání divadla Krabice se uskuteční v rámci Hradozámecké noci, které letos připadla na sobotu 29. srpna. Divadlo Krabice zahraje dětem pohádku Nejasná princezna.

Děti nepřijdou zkrátka ani se začátkem školní docházky, vstup do školních lavic, jim chce zámek zpříjemnit. „Na 12. září je naplánované další divadelní představení, tentokráte s názvem Fešák Hubert. To však není vše, celý tento den bude věnován dětem, ale více zatím prozrazovat nebudeme,“ dodal Henig.

Bližší informace k plánovaným akcím naleznou zájemci na oficiálních internetových stránkách zámku. „Stále vymýšlíme něco nového, tak abychom se co nejvíce zavděčili všem věkovým skupinám. Ani dospělci totiž nepřijdou zkrátka. Od počátku června je v prostorách Horního zámku volně přístupná výstava Salhausenové, která mapuje zámecké události posledních 500 let, tedy od příchodu šlechtického rodu Salhausenů do Benešova nad Ploučnicí,“ řekl benešovský kastelán. V průběhu letních prázdnin bude zpřístupněna i další výstava tentokráte s názvem Velká Hradozámecká inventura. Ta bude pro změnu mapovat obnovu zámeckého komplexu za posledních několik desítek let.