Rubriky
Sport Zprávy

Druhá liga dál ve dvou skupinách, Klatovy s Karvinou dostaly zelenou

hc decinAž čtvrteční zasedání Výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje definitivně rozhodlo o tom, jak bude vypadat následující ročník třetí nejvyšší soutěže. Přestože se po předchozí sezoně mluvilo spíš o návratu ke třem skupinám, nakonec zůstává vše při starém a třicítka mančaftů, mezi nimiž dál figurují i sestupující Klatovy s Karvinou, bude rozdělena do dvou nerovnoměrných skupin. Zatímco ve východní skupině se ukáže rovný tucet účastníků, na západě se představí osmnáctka týmů.

Dá se říct, že kolem třetí nejvyšší soutěže panuje každoročně nejistota, kterou pravidelně nezmění ani svolaný aktiv zástupců účastníků druhé ligy. Ta se původně měla hrát znovu po dvou letech ve třech skupinách. Jenže návrh Žďáru nad Sázavou měl své kritiky, mezi nimi Jablonec nad Nisou nebo Trutnov, kteří v takovém případě vyhrožovali odstoupením ze soutěže. Tím návrh odpadl.

Po aktivu, jenž proběhl v budově ČSLH už ve čtvrtek 11. června, zástupci svazu rozeslali dotazník, v němž se měly kluby vyjádřit, zda souhlasí s návrhem dvou skupin o osmnácti, respektive dvanácti týmech. „Ze třiceti klubů bylo dvacet pro tuto variantu. Dva se k tomu nevyjádřily a osm bylo proti,“ prozrazuje viceprezident Výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje Miroslav Šeba.

Systém soutěže zůstává stejný, Klatovy s Karvinou pokračují v lize

Ve formátu soutěže se tak prakticky nic nemění, jen místo sedmnácti a jedenácti týmů se ve skupinách ukáže osmnáct a dvanáct mančaftů. Hlavně z toho důvodu, aby každé kolo nemusel jeden z účastníků stát. „Výkonný výbor využil článku, který dovoluje snížit počet sestupujících,“ hlásí Šeba. Zelenou tak od svazu dostaly jak Klatovy, tak i Karviná. A oba hodně stály o účast v soutěži.

Ta začne v sobotu 12. září a stejně jako v uplynulé sezoně nabídne odlišný počet utkání, jež budou sehrány v obou skupinách. Zatímco na západě základní část čítá 34 kol, druhá polovina republiky znovu usilovala o vyšší počet zápasů, kterých sehraje v základní části celkem 44. „Bude se hrát úplně stejně jako v uplynulé sezoně,“ potvrzuje Miroslav Šeba, jenž řídí také pražskou Kobru.

Žihadla se stěhují do východní skupiny, Bobři už splatili část dluhů

Finanční problémy pak mělo Valašské Meziříčí, které však dočasně situaci vyřešilo. „Dali nám zprávu, že větší část svých dluhů vyřídili,“ líčí Šeba. Vyhráno ale Bobři stále nemají. „V případě, že by se jim nepodařilo situaci vyřešit do dalšího výboru, nemuseli by se stát účastníkem soutěže. Ale zdá se, že je všechno na dobré cestě,“ doplňuje s tím, že se do sezony přihlásily všechny týmy.

Ačkoli svaz původně přišel s návrhem sehrát všechna utkání v soboty, nakonec se bude hrát tradičně kromě víkendového termínu také ve středy. Do východní skupiny míří nově hokejisté Moravských Budějovic a také Kopřivnice. Ta si vybojovala postup do druhé ligy sportovní cestou. Na západě se zase fanoušci mohou těšit na Havlíčkův Brod, který hrál ještě uplynulý ročník v první lize.

Účastníci druhé ligy v sezoně 2015-16:

Západ: Bílina, Děčín, Havlíčkův Brod, Jablonec nad Nisou, Jindřichův Hradec, Klášterec nad Ohří, Klatovy, Kobra Praha, Kolín, Nymburk, Pelhřimov, Písek, Řisuty, Sokolov, Tábor, Trutnov, Vrchlabí, Žďár nad Sázavou.

Východ: Břeclav, Frýdek-Místek, Hodonín, Karviná, Kopřivnice, Moravské Budějovice, Nový Jičín, Opava, Poruba, Technika Brno, Valašské Meziříčí, Vsetín.

Zdroj: hokej.cz, HC Děčín