Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci na Hané neuspěli a boj o finále se tak rozsekne až v Zápase 5…

bk-prostejovAriete Prostějov vs BK Děčín – 73:58 (23:11, 35:24, 50:42)
Oběma sokům opět scházel jeden zraněný borec z perimetru. Kouč Orlů postrádal Dylana Talleyho, děčínské družině pak chyběl Filip Kroutil.

Základní sestavy:
Prostějov – Marko, Slezák, Mrviš, Nečas, Švrdlík
Děčín – Vyoral, Stria, Bosák, Houška, Jelínek

Průběh utkání:
Orli vstoupili do utkání čtyřmi body v řadě, ale na jejich možný úvodní nápor ještě Válečníci dokázali zareagovat – a v polovině 6. minuty se poprvé v utkání dostali po koši s faulem v podání kapitána Jakuba Houšky do vedení – 8:9. V dalším průběhu této periody ovšem na kurtu jasně dominovali Prostějovští, naopak svěřenci Pavla Budínského se v útoku trápili, z čehož rezonovala šňůra domácích 15:0 (!), kterou korunoval v závěrečné minutě trefou zpod koše na 23:9 David Šteffel. Úvodní kvartál ovšem uzavřel v úplném finiši trefou z jumpu Tomáš Vyoral – 23:11 a na jeho trefu navázali hned zkraje druhé čtvrtiny trojkami Tony Tucker a Luboš Stria, díky nimž se Děčínští přitáhli na 23:17. Na bližší dostřel prostějovské ekipy se ovšem Vyoral a spol. přiblížit nedokázali, naopak domácí se v závěru 18. po trefě agilního D-Šteffela odtáhli na 33:20. Do konce úvodní půle (během níž hostující družina zapsala hned 9 ztrát) ale Válečníci přeci jen ze svého manka dva punkty umazali, když tečku za úvodní dvacetiminutovkou udělal úspěšným nájezdem na 35:24 L-Stria.

Druhou půli odšpuntoval po skvělém vysunutí od T-Tuckera Jakub Houška, ale pěti body v řadě Orli odskočili na čtrnáctibodový rozdíl – 40:26. Děčínské hráče ale ani toto vedení domácích nepoložilo na kolena a zkraje 19. se po úspěšně zakončeném rychlém protiútoku Lubošem Striou přiblížili na 48:42. Před závěrečnou desetiminutovkou svítil na tabuli stav 50:42 a její průběh se zrcadlově podobal tomu v kvartálu číslo tři. Její začátek si vzal pod taktovku pivot Orlů Jan Tomanec, když zásluhou jeho osmi pointů včetně dvou trojek vedli domácí v závěru 32. opět o 14 bodů – 58:44. Svěřenci Pavla Budínského sice opět dokázali snížit, když na startu 35. prohnal síťkou trojku Jiří Jelínek a snížil na 60:52. Víc už ale Děčínu domácí družina nedovolila, naopak v průběhu 37. po Markově nájezdu a dunku fantoma této čtvrtiny, Jana Tomance, odskočili na 66:52 a definitivně tak utkání zlomili ve svůj prospěch. Po výsledku 73:58 tak dokázal Prostějov srovnat stav semifinálové série na 2:2 na zápasy, o vítězi této série a zároveň finalistovi nejvyšší tuzemské soutěže se tak rozhodne v pondělí na děčínském kurtu!

Body: Šteffel 15 (7 doskoků a 5 plusových faulů; užitečnost 23), Slezák 14, Marko 13 (6 asistencí a 5 získaných faulů), Tomanec 13 (8 doskoků a 4 zisky; trojky 4/2), Mrviš 7 (5 F+), Peterka 5, Švrdlík 4, Kouřil 2 – Stria 13 (7 doskoků a 5 plusových faulů; TH 4/4), Houška 12 (14 doskoků → double-double – 4 útočné; 5 získaných faulů; validita 20), Vyoral 11 (5 asistencí; dvojky 5/4), Jelínek 9, Tucker 5 (4 asistence), Landa 5, Bosák 3; střelba 3 b.: 20/5 – 26/4; střelba 2 b.: 46/23 – 41/18; TH: 20/12 – 13/10; doskoky: 38:38 (útočné 12:12); asistence: 12:11; chyby: 20:23; ztráty: 9:14; týmová efektivita: 84:48; počet diváků: 1800; nejlepší hráč utkání: David Šteffel (Prostějov).

Fotogalerii z utkání najdete na http://orliprostejov.cz/index.php?fotogalerie=405.

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (kormidelník
Děčína): „Blahopřeji domácím k vítězství a zisku druhého bodu. Určitě zasloužené vítězství, protože od začátku do konce jsme nebyli schopni srovnat skóre nebo jít do vedení. Nemyslím, že bysme měli být zklamaní z výkonu ani z výsledku. Bylo to lepší utkání než to předchozí tady. Dneska nám bohužel vyhořela střelba hlavně u hráčů, o které jsme se chtěli opřít, hlavně na perimetru. Nedostali jsme se do rytmu, i když jsme dřeli a bojovali. Chtěli jsme se ve druhém poločase zvednout, ale Tomanec nás dvěma trojkami vrátil zpátky do modu, že to nepůjde. Nejsem naštvaný na hráče, makali, bojovali. Dnes jsme to nevyhráli, musíme se tedy připravit a odpočinout si na zápas číslo 5.“

Zbyněk Choleva (kouč Prostějova): „My jsme rádi, že jsme to zvládli hlavně psychicky. Cítíme se líp v domácím prostředí, rychle jsme zapomněli na tu krutou porážku z Děčína. Hráli jsme velmi dobře v obraně, Děčín neskóroval zpod koše, spíš to odstřeloval z dálky a nepadalo jim to. Což nám taky ne, v prvním poločase jsme nedali žádnou trojku. To se spravilo po přestávce, kdy jsme pokračovali v dobré obraně a pomohla nám série trojek ve třetí a čtvrté čtvrtině. Vedení deseti bodů jsme pak v domácím prostředí drželi. Jsem rád, že jsme měli čtyři dvouciferné střelce. Všichni hráli velmi dobře a odvážně. Snad si to odvezeme i do Děčína.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta