Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Jižní zahrady Franze Jossta

jižní zahradyV letošním roce uplynulo 200 let od narození významné osobnosti, která spojila své působení s děčínským zámkem – vrchního zahradníka Franze Jossta.

Franz Josst (též Joscht) se narodil 22. dubna roku 1815 v Tupadlech u Čáslavi. Jak otec, tak starší bratr Dominik byli zámeckými zahradníky a také Franzovo vzdělání od počátku směřovalo tímto směrem. Svou děčínskou kariéru započal nejprve pod dohledem staršího bratra. V letech 1838–1841 vykonal velkou studijní cestu, která ho zavedla do nejvýznamnějších zahrad v Německu, Francii a Anglii. V roce 1842 byl jmenován vrchním zahradníkem v Děčíně. Následujících 20 let znamenalo pro zámecké zahrady období největší slávy a rozkvětu. Na jižních terasách podle Josstových návrhů postupně vzniklo nebo bylo rekonstruováno 18 skleníků (6 pro ananasy, 3 pro kamélie, 2 pro orchideje, 2 pro pěstování vinné révy, 2 skleníky pro studenomilné rostliny, po 1 pro rododendrony, azalky, pomerančovníky), ve kterých se pěstovaly tisíce rostlin. Jen ananasů bylo 3500 až 4000, orchidejí zhruba 500 druhů.

Již za svého života byl Franz Josst považován za mimořádného odborníka. Dobový zahradnický tisk vyzdvihoval jeho úspěchy zejména při pěstování orchidejí a vodních rostlin, například odvahu umístit více jak sedmdesát druhů orchidejí mimo skleníky, což bylo ve své době naprosto revoluční. V roce 1854 přivedl veřejnost v údiv prvními květy viktorie královské na evropském kontinentu. Své znalosti o pěstování orchidejí zúročil ve vysoce ceněné monografii z roku 1851. Zároveň byl také učitelem botaniky a ovocnictví na hospodářské škole v Libverdě.

Již za života se Josstovi dostalo řady ocenění. Snad nejčestnější byla skutečnost, že roku 1854 tehdejší největší znalec orchidejí profesor H. G. Reichenbach ml. pojmenoval jeden druh orchidejí jménem Brassia josstiana (Brassia lanceana Lindl.).

Plodný život Franze Jossta byl předčasně ukončen 24. prosince 1862. Nešťastnou náhodou byl smrtelně raněn výstřelem z pušky při honu. Stalo se tak na dohled tehdejšího panského lomu nedaleko dnešní Albánské ulice na Letné. Na místě tragédie postavili jeho přátelé pamětní obelisk. V roce 1991 byl vyzvednut zpod skály, kam byl předtím svržen vandaly, opraven a reinstalován.

[Jaromír Tlustý, FŠ]
Zdroj: www.zamekdecin.cz