Rubriky
Dětem Turisti Zprávy

Zoo se raduje z malého oslíka

oslikZoo se raduje z malého oslíka
Nádherný oslí sameček přišel tuto středu (15. dubna 2015) na svět v děčínské zoologické zahradě. Narodil se oslici Kiri a oslovi Samovi. Zatímco Kiri se stala matkou teprve podruhé, Sam je již zasloužilým otcem. Porod proběhl bez problémů, mládě i matka jsou v pořádku. Už 15 minut po porodu se malý oslík postavil na nejisté nožky a začal se dožadovat matčina mléka. V nejbližších dnech očekávají chovatelé narození ještě jednoho oslího mláděte od samice Elišky.

 

 

jehneJehně nejmenší ovečky světa vesele hopká po expozici
Jen dva dny po Velikonocích přišlo v děčínské zoologické zahradě na svět krásné mládě ovce ouessantské. Odchov nejmenší ovce světa se v zoo daří pravidelně každý rok. „Pohlaví mláděte již známe, je to neposedný beránek, který zvědavě zkoumá vše kolem něj. Je celý černý, jen hlavu mu zdobí bílá čupřinka,“ popsala mluvčí zoo Alena Houšková.  Návštěvníci mládě najdou v expozici Babiččin dvoreček, kde mu společnost dělají také další domácí zvířata.

Pochází z malého ostrova francouzské Bretagne – Ouessant, který leží přes deset mil od pobřeží. Díky drsnému podnebí (vítr, déšť, skoupá vegetace – málo stromů k přirozené ochraně) se přírodním výběrem vyselektovalo toto malé, ale velmi odolné plemeno.

Berani ovce ouessantské dosahují hmotnosti až 18 kg, ovce až 15 kg a výšky do 50 cm. Mláďata se rodí po pětiměsíční březosti a porodní váhou kolem 1 kilogramu. V zemi původu (ostrov Oussant) se chovají pro kvalitní vlnu, v našich podmínkách se nejčastěji využívají jako velmi nenáročné „živé sekačky“ na udržování zahrad nebo jako domácí mazlíčci. Tento druh ovce bývá často nesprávně označován jako Quessantská ovce, nebo Quessantka. Toto označení je nesprávné, k chybě došlo ihned po prvním dovozu do České republiky tak, že pracovník, který zapisoval nově dovezené ovečky do evidence, použil ne příliš kvalitní faxovou kopii dokladu, kde bylo písmeno O u slova Ouessant trochu rozmázlé a zaměnil ho za písmeno Q. Od té doby již většinou nikdo dále původ slova nezkoumal.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.