Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci zvládli třetí utkání s Ostravou stylem start-cíl a postoupili do semifinále KNBL!

bk-decin-vs-nh-ostravaBK Děčín vs NH Ostrava – 87:56 (23:6, 49:19, 72:34)
Ostravský kouč přivezl do Děčína pouze osmičku hráčů, když v sestavě postrádal kvartet Corey Muirhead, Fran Dougherty, Taylor Rohde (všichni zranění) a Jan Leczo (nastoupil v play-off dorostenecké ligy). Na děčínské straně pak do utkání nezasáhlo ze zdravotních důvodů duo pivotů Jakub Houška – Daniel Hendrych.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Bosák, Bažant, Landa, Jelínek
Ostrava – Číž, Zbránek, Beaumont, Medvecký, Koloničný

Průběh utkání:
Válečníci vstoupili do utkání výborně a již v polovině 3. minuty vedli po dopíchnutí Roberta Landy 6:0. Hosté se sice čtyřmi body v řadě přitáhli na dvoubodový rozdíl, ale v dalších minutách na kurtu opět jasně kralovali svěřenci Pavla Budínského, kteří soupeře smetli šňůrou 15:0, kterou korunoval na přelomu 8. a 9. minuty dvoubodovou trefou Jirka Jelínek – a domácí tak odskočili na 21:4. Po první čtvrtině svítil na tabuli stav 23:6, ale tlak děčínských borců nepolevil ani ve druhé periodě. Náskok borců v bílých dresech postupně narůstal a již na konci 12. se vyšvihlo děčínské vedení po slepených trojkách Tonyho Tuckera a Lukáše Bažanta na třicebodovou hranici – 47:17. A náskok třiceti punktů udrželi domácí hráči až do konce úvodní půle, kterou pečetil na 49:19 trefou po útočném doskoku Luděk Jurečka.

Vyoral a spol. i po obrátce bavili opět po střechu napěchovanou arénu pohlednými a efektními, ale i efektivními akcemi. Svou drtivou přehavu korunovali Děčínští na startu minuty 27., kdy prohnal síťkou trojku Lukáš Bažant a navýšil vedení své družiny na 40 pointů – 64:24. Do posledního kvartálu se nakonec šlo za stavu 72:34 pro Děčín a dá se říct, že v závěrečné periodě se již utkání víceméně dohrávalo. Kormidelník Válečníků P-Budínský nechal zahrát všechny své hráče a sestavu průběžně protáčel, naopak hostům v úzké rotaci viditelně docházely síly. A i když hráči Nové huti v závěru skóre kosmeticky upravili, tak děčínskou ekipu neminuly ovace fanoušků ve stoje. A po závěrečném hvizdu mohli Válečníci společně se svými fans oslavit výhru 87:56 – a díky výhře 3:0 na zápasy v sérii zároveň postup do semifinále play-off Kooperativa NBL!

Body: Jelínek 18, Vyoral 11 (7 asistencí; užitečnost 20), Stria 11 (6 doskoků i asistencí; trojky 6/3), Bažant 10 (10 doskoků → double-double; trojky 4/2), Landa 10 (7 doskoků), Bosák 10, Kaša 8, Tucker 7, Kroutil 2 – Zbránek 21 (trojky 9/5), Dedek 11, Číž 8 (5 doskoků i získaných faulů), Beaumont 7 (5 doskoků), Jurečka 7, Urbánek 2 (5 doskoků); střelba 3 b.: 21/8 – 30/10; střelba 2 b.: 45/27 – 34/11; TH: 9/9 – 4/4; doskoky: 44:25 (útočné 8:3); asistence: 22:12 (!); chyby: 13:16; ztráty: 13:13; týmová efektivita: 117:44 (!); počet diváků: 1200 (vyprodáno!); nejlepší hráč utkání: Jiří Jelínek (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Dušan Medvecký (kouč
Ostravy): „V první řadě gratuluju Pavlovi a celému Děčínu k postupu do semifinále play-off. K hodnocení dnešního utkání toho moc nemám, my jsme prostě přijeli v tom stavu, v jakém jsme, a byli jsme Děčínu odevzdaným soupeřem. Nebyly tam prostě nějaké morální ani fyzické síly, odehráli jsme to tak, jak jsme to odehráli. Nejsem na své kluky hrdý, ale jak říkám, v tom stavu, v jakém jsme, tak se to víceméně dalo čekat. Jediná věc, co mě mrzí, že mladí kluci by se nad sebou měli zamyslet a místo řečí by měli daleko víc trénovat, aby potom, když přijedou do Děčína, ukázali, že na tu ligu mají. Ještě jednou gratulace Pavlovi k postupu do semifinále.“

Pavel Budínský (kormidelník Děčína): „Děkuju Dušanovi za gratulaci. Já myslím, že výsledek je obrazem rozpoložení obou družstev. Před třetím utkáním jsme vedli 2:0 a pochopitelně jsme hovořili na téma, že bychom rádi ukončili sérii doma, a taky jsme vnímali, že Ostrava přišla o Coreyho (Muirheada). Ale dokud není konec, tak musíte být velmi obezřetní a zodpovědní, to jsme dneska byli v prvním poločase. První poločas byl víceméně klíč k tomu, proč jsme tu sérii zavřeli 3:0. A ačkoliv to skončilo 3:0, tak samozřejmě to takhle jednoznačné být nemuselo, protože jsme šťastně vyhráli druhé utkání v Ostravě. A Ostrava už nebyla fyzicky ani mentálně připravena bojovat od začátku, trochu nám to usnadnila. V sestavě, v jaké byli, to vypadalo, že nevěří, že by mohli hrát. Ve druhé půli už se dohrávalo, takže soupeř zkorigoval výsledek, ale jak jsem říkal, první poločas byl ten důvod, proč jsme vyhráli. Postupujeme, jsme za to rádi a teď se musíme pečlivě připravit na další kolo.“

Zvukový záznam z tiskové konference → https://www.youtube.com/watch?v=qY1LlWj7Deg&feature=youtu.be.

Ladislav Faltin