Rubriky
Zprávy

Tisková zpráva k ukončení dvouletého projektu Slunečnice, o.s. – Trojí efekt

troji_efektDěčín, 9. 4. 2015 – V březnu 2013 zahájila děčínská Slunečnice, o.s., díky dotaci Evropského sociálního fondu, dvouletý projekt nazvaný Trojí efekt. Projektem, zaměřeným na osoby ve věku 50 let a výše nebo osoby se zdravotním postižením, prošlo 60 osob z této cílové skupiny. Projekt jim pomáhal najít a znovu získat sebedůvěru, motivaci pro nové životní změny, chuť nastartovat vlastní podnikání či najít novou práci. K tomu procházeli šestidenním motivačním programem Profesních dovedností, absolvovali rekvalifikační program Základy podnikání či individuálně vybrané rekvalifikace pro změnu profese a doplňkové kurzy pro prohloubení odborných dovedností pro jejich budoucí práci. K dispozici po celou dobu projektu měli terapeutku a odbornou pracovnici, která se jim věnovala v oblasti jejich osobních i profesních potřeb, mohli v rámci podnikatelského inkubátoru využívat zkušeností místních podnikatelů, s nimiž se setkávali na besedách a prostor vybavených výpočetní technikou a připojením na internet pro potřeby své přípravy podnikání i v jeho začátcích.

„Projekt byl nesmírně náročný“, shrnuje pocity z jeho realizace vedoucí projektu a ředitelka Slunečnice, o.s. Šárka Zimová Dostálová. „Máme letité zkušenosti s evropskými projekty, ale tenhle byl specifický zejména díky rozsáhlosti práce s cílovou skupinou. Přeci jen jsme nechtěli, aby to byla jen pračka na peníze, jak občas vzdělávací projekty bývají, ale aby měl skutečný smysl a přínos, takže jsme se našim účastníkům věnovali velmi intenzivně a prožívali s nimi jejich cestu životem po tyto dva roky v podstatě dost osobně.“ Asistentka Iveta Gattringerová ji doplňuje: „Bez toho bychom ale nemohli dneska říci, že projekt přinesl kýžený trojí efekt – u mnoha lidí nejen nastartování se pro novou cestu, ale často radikální změna profesního směřování a v tom třetím významu, kdy se člověk postaví na vlastní nohy a začne podnikat, někteří účastníci začali vytvářet i nová pracovní místa pro své kolegy z projektu. Anebo když vám zaměstnavatel volá a zpětně vám děkuje za tu podporu, kterou jsme mu umožnili a za to co děláme – to jsou chvíle, kdy vidíte tu podstatu, ten synergický efekt.“

Projekt poskytl minimálně 1 podporu z nabízených aktivit celkem 60 osobám, 45 z nich úspěšně dokončilo motivační program, 36 osob úspěšně obhájilo Podnikatelský záměr a absolvovalo rekvalifikaci Základy podnikání, 16 osob úspěšně absolvovalo další rekvalifikační vzdělávání a dalších 16 osob doplňkové odborné kurzy.  Nová pracovní místa získalo 24 osob (z toho 5 osob bez dotace projektu) a 16 osob si zřídilo živnostenská oprávnění, aby mohlo začít podnikat.

Za Slunečnici, o.s.
Šárka Zimová Dostálová