Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Tajemství zámecké kuchyně

zamek_interier_nahledOblíbené komentované prohlídky se tentokrát zaměří na stravování na zámku.

Speciální prohlídky s odborným komentářem pořádá správa děčínského zámku již od svého vzniku v roce 2008. Nejprve seznamovaly návštěvníky s dosud nepřístupnými částmi jako byly kdysi například jižní zahrady či suterénní prostory jižního křídla, později se zaměřily na archeologické nálezy či nejrůznější předměty ze zámecké expozice. Velká pozornost byla věnována někdejší obrazové sbírce a jejímu postupnému vyhledávání.

Další pokračování tohoto cyklu, které je na pořadu v sobotu 18. dubna, se bude věnovat velmi atraktivnímu tématu – zámecké kuchyni a obecně stravování a stolování na děčínském zámku. Prohlídka by měla zmapovat celou cestu, kterou muselo jídlo urazit, než se dostalo na hraběcí stůl – od skladovacích prostor přes kuchyni a přípravnu až do jídelny. Bohužel kvůli dlouhodobému pobytu vojáků nemůže být prohlídka tak názorná jako na jiných objektech. Děčínský zámek se nemůže pyšnit dochovanou historickou kuchyní. I tak ovšem může severozápadní křídlo, kde byla kuchaně původně umístěna, vydat zajímavé svědectví. V rámci současné rekonstrukce hlavního nádvoří zde byly například odhaleny zajímavé fragmenty vypovídající o způsobu jakým kuchyně fungovala v pozdní gotice. Pro účely komentované prohlídky bude navíc provizorně zpřístupněna někdejší lednice, která sloužila ke skladování potravin.

V dalším průběhu prohlídky se návštěvníci vydají po cestě, kterou musely pokrmy z kuchyně urazit, než se dostaly na hraběcí stůl. Na zámku existovala celá řada míst, kde se jídlo servírovalo a kam se tudíž muselo dopravit a přitom udržet teplé. Alespoň v náznacích bude dále představen průběh panského hodování. „Ukážeme si jak se prostíralo, jak se například lišila příprava stolu při běžném dnu či v době postní,“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková. V bývalé jídelně bude připravena ukázka stolování. Návštěvníci se dozvědí, kdy se na zámku jídlo podávalo, kolik mělo chodů a v jakém pořadí se servírovaly. Řeč bude o chodech, které se dnes běžně nepodávají jako např. entrées nebo entrements. Jiné jsou nám dodnes důvěrně známé, ovšem konzumují se zcela odlišně. „Podle dochovaných menu se pokusíme zrekonstruovat některé významnější hostiny, které se u Thunů pořádaly v 19. století či na začátku století dvacátého,“ doplňuje Iveta Krupičková. A aby celá přednáška nebyla jen teoretická, budou moci návštěvníci některé drobné kousky také ochutnat. Více chutí ovšem nabídne nově otevřená Zámecká restaurace, která na tento den připraví speciální menu. Komentovaná prohlídka na téma zámecké kuchyně a stolování proběhne ve dvou časech: od 10:00 a od 14:00. Vzhledem k omezené kapacitě doporučujeme si vstupenky předem zarezervovat >>.

Další komentovaná prohlídka se chystá na konec května. Badatel Jiří Tlustý připomene významné jubileum někdejšího hlavního zámeckého zahradníka Františka Jossta. Řeč bude samozřejmě i o zámeckém zahradnictví obecně a o dalších velmi významných zahradnících, kteří v Děčíně působili.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz