Rubriky
Sport Zprávy

První bod v sérii zajistil Válečníkům uragán na startu druhé půle!

ostravaDěčínský tým nastoupil do utkání kompletní; v první čtvrtině si malíček na pravé ruce poranil kapitán týmu Jakub Houška, ale do utkání se ve druhém poločase vrátil. Ostravský celek přicestoval na sever Čech bez podkošového dua Taylor Rohde – Francis Dougherty.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Bosák, Bažant, Houška, Jelínek
Ostrava – Číž, Beaumont, Zbránek, Muirhead, Leczo

Průběh utkání:
Do prvního klání čtvrtfinálové série vstoupili lépe Ostravští, kteří se díky lepší mušce kombinované s prvotní nervozitou Děčína dostali až do sedmibodového vedení, konkrétně v polovině 5. minuty po dlouhé dvojce Coreyho Muirheada – 5:12. Oddechový čas děčínské lavičky ale tlak Nové huti znegoval a Válečníkům se díky šňůře 7:0 korunované čtyřmi body Roberta Landy na přelomu 7. a 8. povedlo srovnat na 12:12. Vyrovnaný stav platil i po úvodním kvartálu – 14:14. Na začátku druhé periody tahali za delší konec děčínští hráči, kteří se na startu 14. po druhé trojce Luboše Strii v utkání odpoutali na pětibodový rozdíl – 23:18. Svěřenci kouče Medveckého sice přitáhli šrouby a na konci 16. vyrovnával Adam Číž trefou z odskoku na 26:26, ale závěr první dvacetiminutovky přeci jen vyšel lépe borcům v bílých dresech, kteří odcházeli do kabin se čtyřbodovým vedení v zádech za stavu 35:31.

Do druhé půle naskočil v základní sestavě od první čtvrtiny indisponovaný kapitán Válečníků J-Houška – a jeho přítomnost jako by dodala děčínské družině klid a přesnost v zakončení, navíc se výrazně zlepšila i činnost na obranné polovině. Děčínské vedení postupně narůstalo a na přelomu 23. a 24. minuty po dvou ziscích a úspěšných rychlých únicích Lukáše Bažanta se přehouplo přes dvoucifernou hodnotu – 46:35. Nejvyšší hodnoty dosáhlo vedení domácího celku v závěru 26. po trojce L-Strii na 54:38; před závěrečnou desetiminutovkou pak na tabuli svítil stav 57:43.

Válečníci před vyprodanou arénou, v níž fanoušci, v drtivé většině oděni v jednotných bílých trikách a skvěle fandící, vygradovali svůj výkon na nejvyšší otáčky ve čtvrtém kvartálu, v němž výtečně bránili a svého soka drtili především úspěšnou střelbou zpoza perimetru. V polovině 32. se po útočném doskoku prosadil P-Bosák a vyšponoval náskok své ekipy nad hranici dvaceti punktů – 64:43, načež otřásala se i magická hranice 30 bodů, k níž domácí tým přiblížil v závěru 34. trojkou na 73:45 Jakub Kaša. Po oddechovém čase Ostravy ale vedení domácích nenarůstalo, naopak hosté manko snižovali. Ani to však nic nezměnilo na tom, že Válečníci se po výhře 79:57 ujali v sérii vedení 1:0 na zápasy!

Body: Stria 18 (5 asistencí; trojky 6/4), Bažant 12 (6 doskoků; dvojky 5/4), Bosák 10 (trojky 4/2), Jelínek 10, Vyoral 8 (5 asistencí), Houška 7, Landa 6, Kaša 5, Tucker 3 – Muirhead 17 (dvojky 9/7), Beaumont 12 (7 doskoků), Číž 12 (8 získaných faulů a 4 asistence), Zbránek 5 (8 doskoků; validita 16), Leczo 5 (6 doskoků), Jurečka a Urbánek po 3; střelba 3 b.: 26/11 (42,3%) – 19/4; střelba 2 b.: 39/19 – 35/19; TH: 11/8 – 14/7; doskoky: 33:30 (útočné 13:9); asistence: 17:13; chyby: 21:16; ztráty: 8:14; týmová efektivita: 85:59; počet diváků: 1200 (vyprodáno!); nejlepší hráč utkání: Luboš Stria (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Dušan Medvecký (kouč Ostravy): „Gratulace Pavlovi k vítězství. Do zápasu jsme slušně vstoupili, dobře jsme bránili, chtělo se nám bránit a ještě jsme měli síly. Celý ten poločas jsme byli Děčínu na dostřel a domácí byli lehce nervózní z toho, že přes nás nešli hned v prvním poločase. Nicméně ve druhém poločase přitvrdili obranu a my jsme v úzké rotaci tomu tlaku podlehli. Domácí super bránili, my jsme nebyli schopni dát koš – a Děčín s tou obranou samozřejmě trefil i nějaké trojky a bylo po zápase. Děčín byl lepší, vyhrál zaslouženě a vedou 1:0.“

Pavel Budínský (kormidelník Děčína): „Já jsem moc rád za první výhru, samozřejmě byla řada na nás, otevírali jsme sérii u nás doma. Chtěl bych klukům poděkovat, že jsme to utkání zvládli. Jak říkal Dušan, náš vstup nebyl úplně optimální, protože to bylo klasické utkání play-off, kde se zvýší obrátky – a Ostrava sem nepřijela jen tak na výlet, myslím, že to bere velmi vážně, a to je správné. Nám se nedařila střelba z dlouhé vzdálenosti, nemohli jsme se utrhnout a taky jsme byli nervózní. Kombinace těchto faktorů vytvářela opticky dojem, že to je vyrovnané utkání – a taky bylo. Ale s nástupem do druhého poločasu a také s tím, že se zvedla produktivita ve střelbě za tři body, jsme se utrhli na větší rozdíl – a pak už bylo vidět, že ten úsek patnácti minut ve druhém poločase bylo to, jak jsme chtěli hrát, a tím jsme to utkání vyhráli, byť posledních pět minut jsme zase špatně četli hru a nešli do ataku. Už se to utkání víceméně dohrálo, ale těch 15 minut ve druhé půli byl klíč, proč jsme dneska vyhráli.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta