Rubriky
Turisti Zprávy

Ministr Brabec zahájil turistickou sezónu a zapojil se do akce Ukliďme Česko

OTSČeské Švýcarsko, 18. dubna 2015 − Turistickou sezónu v národním parku České Švýcarsko dnes přijel otevřít ministr životního prostředí Richard Brabec. Na Mezní Louce návštěvnické veřejnosti předal do užívání nový lesní zážitkový areál Rysí stezka a dětské hřiště s modelem symbolu tohoto národního parku – Pravčické brány. Bezprostředně po slavnostních aktech se ministr Richard Brabec zapojil do úklidu nedaleké malé černé skládky v rámci akce Ukliďme Česko. Spolu s dobrovolníky z regionu uklidil menší skládku domovních odpadů, která zde byla v založena před vznikem národního parku a představovala historickou zátěž. Pobyt v Českém Švýcarsku ministr zakončil setkáním se zdejšími starosty.

“Národní park České Švýcarsko je inspirativní krajinou, do které se zvlášť rád vracím. Inspirací je ovšem i nepřetržitá péče zdejších obyvatel a zaměstnanců národního parku o ni. Vloni jsem měl tu čest vypustit do říčky Kamenice malé lososy, o jejichž návrat do krajiny se tu Správa Národního parku několik let stará. Letos tu vyrostly projekty lesní naučné stezky a nová dětská hřiště v hodnotě více než 3 miliony korun. Spolufinancovány jsou z evropských peněz – Evropským fondem pro regionální rozvoj a také z našeho státního rozpočtu v rámci Operačního programu Životní prostředí. Považuji je za smysluplně vynaložené finance, které návštěvníkům poslouží k hlubšímu poznávání národního parku a těm nejmenším k zábavě a pohybu v krásné přírodě,” říká ministr Brabec.

Ředitel Správy národního parku České Švýcarsko k nově otevřenému areálu dodává: “Lesní zážitkový areál Rysí stezka návštěvníkům nově slouží v Mezní Louce u značené turistické trasy směrem k Pravčické bráně. Na 20 interaktivních zastaveních seznamuje návštěvníky parku s problematikou péče o zdejší lesy, jejich druhovou pestrostí i historickým vývojem.” Na okruhu o celkové délce asi 1,5 km návštěvníci najdou mimo jiné lesní altán vytvořený ze čtyř druhů dřeva stromů typických pro národní park, dřevěný chodník nad vodní tůní, lanovou lávku v bukovém zmlazení, hmatový chodník, maketu stromové dutiny, maketu smyku na dřevo, lýkožroutí prolézačku, dřevěný chodník se stopami zvířat, ptačí siluety i stromový dendrofon.

Největší atrakcí blízkého dětského hřiště pak je pochozí dřevěný model symbolu Českého Švýcarska Pravčické brány, který dětem poslouží také jako skluzavka či prolézačka. 4 metry vysoká dřevěná maketa Pravčické brány pojatá jako multifunkční herní prvek slouží zároveň jako prolézačka, skluzavka, lanovka nebo horolezecká stěna. Doplněná je o řadu dalších tradičních i méně tradičních herních prvků (pískoviště „mraveniště“, pružinová houpačka „výr“, zavěšené houpadlo „rys“, prolézací sestava „tetřev“, šplhadla „stromy kořeny vzhůru“, dvojhoupačka).

Zdroj: www.npcs.cz