Rubriky
Zprávy

Mezi Děčínem a Českou Lípou začal platit noční zákaz jízdy kamionů. Lidé z obcí kolem silnice 262 mají radost, obyvatele Děčína to ale děsí

kamiony doprava decin1. dubna začal pro kamiony platit noční zákaz jízdy po silnici 262 mezi Českou Lípou a Děčínem. Mezi desátou hodinou v noci a šestou ranní tak projedou jen kamiony, které zajišťují místní přepravu. Obyvatelům se tak uleví od těžké tranzitní dopravy. Lidé z blízkého Děčína mají teď ale pocit, že si „Černého Petra“ vytáhli oni. Řidiči se totiž vydávají právě přes rozkopané centrum města, aby se vyhnuli mýtnému.

Kamiony teď jezdí do Děčína po silnici I/13. Děčínští tak mají pocit, že se černý Petr posunul z od obcí kolem Ploučnice směrem k nim. Podle starosty Benešova nad Ploučnicí Filipa Ušáka z Koalice pro Benešov ale o přesunutí problému nejde.

Podle šéfa dopravní policie v Ústeckém kraji Jiřího Ušáka je noční zákaz jízdy kamionů přes Benešov teprve prvním krokem.

Odborníci na dopravu upozorňují, že zákazy nejsou řešením. Vybudování kvalitní dálniční sítě a rychlostních silnic ale zabere desetiletí. Podobná opatření jako v okolí Benešova nad Ploučnicí chystají i starostové v českolipském okrese.

Výstavba funkční infrastruktury bude ale trvat desetiletí a starostům došla trpělivost. Další omezení kamionové dopravy samosprávy chystají také na dalších silnicích v okolí České Lípy.

Autor: Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever