Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie_alesoProzradila ho DNA
VARNSDORF – V červnu 2007 policisté z Rumburku pátrali po muži, jenž v noci z devětadvacátého na třicátého června neoprávněně vstoupil do rodinného domu ve Varnsdorfu. Uvnitř domu pak našel spící ženu, kterou fyzicky napadl. Násilí, které vůči ní použil, obyvatelku domu přivedlo až do rukou lékařů. Dům prohledal a odnesl si z něj věci v hodnotě 879,- Kč. Kriminalisté na místě činu zajistili pár stop včetně vzorku DNA. Prošetřili všechny dostupné skutečnosti, ale i tak se jim nepodařilo zjistit osobu pachatele. Štěstí se na ně usmálo až v prosince roku 2014, kdy se v databázi objevil vzorek DNA shodný s vzorkem z místa události. Policisté opět začali pátrat, tentokrát s konkrétními informacemi o násilníkovi. Výsledkem jejich usilovné práce je dopadení sedmapadesátiletého muže z Českého Krumlova, kterému čtvrtého března letošního roku sdělili obvinění z loupeže a porušování domovní svobody. Současně se zahájením trestního stíhání policejní vyšetřovatelka připravuje také podání podnětu k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Tomu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.

Potyčka u kostela
KRÁSNÁ LÍPA – Únorový incident u kostela v Chřibské se neobešel bez policejního zásahu. Šestnáctého února letošního roku přijali krásnolipští policisté trestní oznámení, na jehož základě prověřovali okolnosti fyzického napadení. Mladá výtržnice měla téhož dne krátce před patnáctou hodinou zaútočit na mladší dívku, navíc před zraky dalších přítomných. Ačkoliv nepříjemnost se obešla bez tělesného zranění, rodiče napadené dívky se s nepřijatelnou situací obrátili na strážce zákona. Policisté po provedeném šetření dospěli k rozhodnutí, že jednání dvaatřicetileté ženy bylo natolik ne přijatelné, že od třetího března letošního roku čelí následkům přečinu výtržnictví.

Lapen i s věcmi
KRÁSNÁ LÍPA – Překvapení v podobě zadržení policejní hlídkou se dočkal šestatřicetiletý muž z Krásné Lípy, jenž se pokoušel druhého března letošního roku odcizit ze sklepa doubického penzionu foukací pistoli a Hands Free autopřijímač. Věci v hodnotě 400,- Kč odevzdal zpět do rukou krásnolipských mužů zákona, kteří mu ještě téhož dne sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže.

Nepříjemné esemesky
VARNSDORF – Pětatřicetiletá žena s Varnsdorfu čelí již několik měsíců nepříjemným esemeskám. Ačkoliv odesílateli zpráv dala najevo svou nevoli, pisatel toho nedbá a oznamovatelku neustále kontaktuje obtěžujícími zprávami. Její nesouhlas nerespektuje. Do případu se proto vložili varnsdorfští policisté, kteří případ prošetřují s ohledem na přečin nebezpečného pronásledování. Trestní zákoník umožňuje provinilým pronásledovatelům uložit trest zákaz činnosti nebo odnětí svobody v délce do jednoho roku.


Děčín 5. březen 2015
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín